Razlogi za zvestobo do delodajalca oz. odhod

Nedolgo nazaj sem na Linkedin-u delil povezavo v kateri so prikazani razlogi, s katerimi operiramo na področju zvestobe tako zaposleni kot delodajalci. Nespoštovanja »pravil« pa generira vsem znani odziv:

ODHOD / PREHOD K DRUGEMU DELODAJALCU

Kaj je skupnega? Niso samo dejstva in akcija, kar je najbolj vidno, ampak tudi mentalni pristop k dogodku. Na eni strani delodajalci (odločevalci) gledajo in razmišljajo iz zornega kota podjetnika: »Kako bom dosegel želeno prodajo? Si lahko privoščim takšen kader? Mi bo ustvaril žaljene prihodke?« Itd., zaposleni pa iz zornega kota kaj mi lahko prinese skupno sodelovanje (denar, dopust itd. = pravice). Oboji gledajo v smeri zadovoljevanja hierarhičnih potreb (po Maslow-u). Hierarhične potrebe pa izhajajo iz nas samih, doseganje slednjih pa omogoča eksistenco na tem planetu. V izrazoslovju podjetnikov je to doseganje ciljev, v izrazoslovju zaposlenih pa je nakup dobrin (kakršnekoli, glede na trenutne potrebe). Obe strani gledata v smeri CILJEV. Za dosego slednjih pa je potreben odličen mentalni pristop, ki ga omogoča redno delo na področju osebne rasti oz. vsaj uporabo osnovnih konceptov pozitivne psihologije.

Področje je zelo veliko in ima veliko strokovnjakov, ki so usmerjeni k širjenju filozofije. Prav zaradi slednjega ne bom povzemal ugotovitve, ampak se bom usmeril zgolj na podajo osebnega stališča.

»Če ne veš celotne zgodbe utihni«

To je dejstvo, ki ga je potrebno vedno upoštevati ne glede na to ali smo v vlogi delodajalcev (podjetnikov) ali v vlogi zaposlenih. Bolj natančno, delodajalci morajo biti zelo pazljivi pri ravnanju z zaposlenimi. Razlog tiči v možnem prehodu drugam in prenosu tihega znanja. Dejstvo pa je tudi, da morajo biti zaposleni pazljivi pri izboru delodajalca. Vse informacije imamo na dosegu roke, potrebno se je samo malo potruditi, da se do njih dokopljemo. Verjetno se sprašujete, kakšno povezavo ima to s pozitivno psihologijo oz. osebno rastjo? Naj vam zaupam, da v tem grmu tiči izziv in povezava. Ravno z aktivno uporabo pozitivnih pristopov se zmanjša tveganje neuspeha / nedoseganja CILJEV / nespoštljivega ravnanja delodajalcev in/ali zaposlenih.

Kot prvo orodje, ki ga moramo vsi izmojstriti je ravno zaupanje vase in sočloveka / delodajalca. Oblikovanje zaupanja ustvarja stanje v telesu, ki ga enačimo z veseljem, smehom, lažjim doseganjem ciljem in poti do slednjih (strategij) itd. Ne glede na vlogo, ki jo imamo se moramo vsi potruditi, da bo doseganje takega stanja osnova za vse ostale izzive življenja.

Verjamem, da so v osnovi vsi delodajalci predvsem osebe s fokusom po boljšem. Glede na to lahko sklepam, da je zaupanje vase na visoki ravni (predispozicija). Vprašanje je ali je takšno zaupanje tudi v zaposlene? Na podlagi tega izhajajo težave / izzivi na obeh bregovih. Prav metode in orodja pozitivne psihologije zmanjšujejo tveganja na obeh straneh, obenem pa se zmanjša tudi stres na delovnem mestu (DM).

Avtor

Tomaž Tinta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.