Zaupaš v lastne sposobnosti, kompetence in znanja?

  • Zaupaš vase?
  • Zaupaš v lastne sposobnosti, kompetence in znanja?

To so glavna vprašanja pri grajenju tvoje notranje percepcije sebe. V primeru nezaupanja v lastne sposobnosti, kompetence in znanja terja velik davek, ki ga občutimo v nerealiziranih ciljih ter finančnih in čustvenih stiskah. Zelo smo napeti, veliko (preveč) pod stresom ter hitro vzkipljivi. Prav zaradi stranskih učinkov pomanjkanja zaupanja vase je dobro veliko delati na sebi, da do slednjega ne pride. Ne govorim o odkrivanju Amerike temveč o strokovni kot tudi duhovni rasti.

Oboje je zelo pomembno za dobrobit sebe in posledično tudi vse bližnje, saj najbolj trpijo osebe, ki so v bližini (družina, prijatelji in sodelavci). Iz osebne ravni je lahko potegniti vzporednico tudi na poslovno področje. Predvsem delodajalci  so skrajno nezadovoljni, v kolikor zaposlena oseba ni učinkovita, je v stresu oz. je v splošnem nezadovoljna sama s sabo. To sicer čivkajo že vrabčki, ampak si velja zapisati dejstvo vlaganja vase na vidno mesto in ga tudi upoštevati.

»Vlagaj vase«

Orodja za dosego tako strokovnega kot osebnega razvoja so znana, saj govorim o knjigah (o osebni in strokovni rasti), seminarjih / delavnicah (tudi spletnih), teambuilding-ih, formalnih in neformalnih srečanjih / kavicah in dogodkih in še bi lahko našteval. Ravno zato velja pravilo, da ni zgornje meje načinov / orodij pridobivanja znanja in veščin na področju osebnega in strokovnega razvoja. Zaupanje je posledica obojega, zato je osebno in strokovno področje težje ločevati. Marsikdo ga striktno ločuje, vendar ker govorim o zaupanju vase ter je slednje tesno povezano z nami, se ga le s težavo ločuje.

»Zaupanje je motor našega delovanja!«

Zelo malo sem se dotaknil področja spletnega pridobivanja znanj in kompetenc ter obenem tudi video vsebine na področju osebne rasti. To orodje postaja vse bolj pomembno orodje, predvsem zaradi časovnega in lokacijskega prihranka. Sam obožujem spletna orodja za pridobivanje novih znanj in sposobnosti, predvsem s stani časovnega prihranka, se pa zavedam tudi pomanjkljivosti. Bom na to temo pripravil blog, ker je tema zelo obsežna 😊.

Naj se vrnem k zaupanju. Sam uporabljam različna, predvsem spletna orodja, največji preboj pa sem doživel ravno ob zelo hudi prometni nesreči. Drži dejstvo, da hude nezgode privedejo do novih pogledov in zase lahko trdim, da je tako. Ne pravim, da mora nujno oseba doživeti takšno izkušnjo, ampak zaupam, da ima višja sila svojo pot / strategijo. Saj veste, ob težkih situacijah je ravno vera vase in zaupanje v lastne sposobnosti tisto, kar daje moč, da lahko zremo v lepšo prihodnost.

Kakšno povezavo ima to z zaupanjem? Veliko! Predvsem v smeri prepričanj, ki sprožijo razmišljanja. Slednja vodijo k uspehu, ne glede na pričakovanja, glede končnega rezultata. Vsako prepričanje vodi k cilju, ki je najboljši za posameznika v danem trenutku. Naslednjič bo delovanje drugačno zaradi izkušnje in poznavanja končnega cilja. Moja zadnja izkušnja (prometna nesreča) je bila negativna iz vseh zornih kotov in na meji izgube življenja, ampak sem tukaj, da lahko pokažem (novo) pot. Zaupam vase, sedaj bolj kot prej, verjamem v znanja, ki jih imam in delam na novih, skratka gledam na življenje iz drugega zornega kota.

Nauk vsega skupaj je delaj na sebi, veliko vlagaj vase (tudi materialno) ter bodi predvsem ti, ti. Prav zaradi tega verjamem, da je zaupanje vase pomembno na področju osebne in strokovne rasti, ker le-to vodi do novih in boljših ciljev.

Poleg bližnjih bodo pri tem zelo veseli tudi delodajalci, saj bodo dobili zvestega in pozitivno naravnanega zaposlenega / sodelavca. Obenem bo podjetje tudi zraslo, tako na strokovnem kot tudi medosebnem nivoju. To so stranski produkti, zato vlagajmo vase in zaupajmo da zmoremo. Itak, da zmoremo, samo dovoliti si moramo to sprejeti.

Avtor
Tomaž Tinta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.