Kaj prinaša cona udobja?

Že vrabčki čivkajo, da je delovanje v coni udobja »tvegano« predvsem iz zornega kota napredka. Je to res tako? Odvisno kako gledamo na življenje. Dejstvo je, da nekateri posamezniki želijo delovati v ustaljenih okvirih celo življenje. Teza, da nekateri želijo ustaljenosti je prisotna vse okoli nas. Ni potrebno seči pogleda dlje od soseda, da se vidi primer »dobre prakse« takega ravnanja. Četudi velja da je smotrneje pogledati sebe in delovati po lastnih željah in prepričanjih.

Željah? Kaj pa so to? Uhh, tema je ogromna in bi lahko živeli še 1000 let, da bi utemeljil dejstva, da je postavljanje osebnih ciljev, pogled na lastna razmišljanja in dejanja, definirati strategije ter uporabljati pozitivno komunikacijo eden od glavnih načinov delovanja v 21. stoletju.

Dejstvo je, da delovanje v coni udobja prinese stare vzorce razmišljanja, ki pa niso nujno povezani z oblikovanjem ciljev, strategij ter delovanjem v smeri pozitivne komunikacije. Kaj pa sedaj…se mnogi sprašujete? Naj vam zaupam, da moč je v nas.

“Moč je v nas!”

To pomeni, da si morate dovoliti, da gre tekom življenja vaše razmišljanje v drugo smer. Biti morate predvsem odprti do novih izkušenj, novih znanj ali celo novih poti. Kdo vam je rekel, da je trenutni partner življenjski? Kaj pa delodajalec? Povsod velja ista teza, poti si izbiramo sami. Prav zato NE se omejevati, pojdite odprtih oči, bodite kot otroci, ki odkrivajo svet.

S tem dejstvom je povezana teorija cone udobja, ki je razdeljena na cono udobja, cona strahu, cona učnega območja ter cona rasti. Večina si želi napredka na osebnem nivoju, pa naj si bo to zgolj materialno (denar, dobrine itd.) ali duhovno (novo razmišljanje, novo znanje, itd.). To pelje v smer cone rasti, to pomeni, da pred tem premagamo strah, gremo na seminarje, pridobimo novo znanje in se že v osnovi odločimo za spremembo ter tudi na tem nekaj naredimo. Realnost je precej drugačna od definiranega, saj se zatakne že v fazi odločitve in dejanja. Običajno to dvoje ni povezano, kar vodi do neuspeha in slabih končnih rezultatov. Če pa že nastopi sosledje dogodkov, se običajno zatakne na področju učenja novitet. Danes lahko do novih znanj pridemo zelo hitro, saj imamo na razpolago veliko orodij s katerimi lahko razpolagamo. Potrebno se je potruditi in ne uporabiti izgovora, kot najbolj pogosto orodje pri komunikaciji. Šele ob predpostavki, da naredimo vse prej definirano, lahko govorimo o coni rasti in novem načinu življenja… Juhej 😊.

“Dobra osnova je pomembna!”

Da naredimo vse korake pa je ključnega pomena dobra osnova. Govorim o mentalnem pristopu. Slednje pa je enostavneje samo reči kot pa udejanjiti v življenju. V osnovi je to zelo enostavno, moramo pa se samo odločiti, opredeliti strategijo in jo tudi udejanjiti. Precej enostavno je 😊. V praksi pa je potrebno več let dela na sebi, da izstopimo iz cone udobja (že šolski sistem nas je ukalupil). Kaj storiti? Za začetek začnite s prebiranjem knjig o osebni rasti ter nadaljujte z obiski seminarjev. Cilj je jasen, nov mentalni pristop, ki ga lahko osvojimo zelo hitro z zgoraj navedenim sistemom, ki pa ni edini, je pa eden najbolj učinkovitih.

Avtor

Tomaž Tinta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.