[#1 VLOG] RIM (večno mesto)

Potepala sva se v prelepem in zgodovinsko bogatem Rimu, kulinarično pestrem Neaplju in zanimivih Pompejih.

Jeeej kakor dva otroka, ki komaj čakata da dobita sladkarije sva komaj čakala ta najin izlet in odštevala do dneva odhoda. V Sežani sva se pridružila ostalim potnikom na avtobusu. Pot je trajala približno 9 ur skupaj (dolgih kakor za koga) s postanki. Če boste šli sami z avtom boste nekaj časa pridobili, a morate računati na plačilo visokih cestnin. Vožnja je bila nočna (predlagava v kolikor se odločite za daljši izlet), zato smo večino poti prespali. Pred prihodom v Rim nas je zbudilo sonce. Jupiii sonce bomo imeli, pobegnili smo deževnim in mrzlim dnevom v Sloveniji. 😊

V Rimu nas je avtobus pustil na obrobju mesta. Ooo kaj pa zdaj? Začetek je obetaven, saj nas je čakala vožnja z metrojem. Podzemne železnice so vedno zanimive in seveda misteriozne. V centru Rima nas je pričakal lokalni vodič (tipičen Italijan – bolj natančno Roman).

Naš ogled se je začel pri Španskih stopnicah. Ko smo iz ulic Rima zavili na trg nas je pričakal pogled na velik trg s starimi stavbami, kjer so bili nekoč slikarki studii. In med vsemi temi stavbami veličastne Španske stopnice. Waaw kako so kar sijale okrašene s prečudovitim cvetjem. Sedaj v teh stavbah, kjer so bili včasih studii, kličejo po pozornosti trgovine priznanih znak kot so Gucci, Prada, Armani.

Sledili smo lokalnemu vodniku skozi ulice Rima do naslednje znamenitosti. Ko je lokalni vodnik napovedal, da se bližamo Trevijevi fontani smo vsi z radovednostjo zrli, kdaj jo bomo ugledali. In evo jo pred nami. Ko jo zagledaš ti kar dih vzame. Na manjšem trgu kar zija po pozornosti. Ne moreš se upreti temu, da ne bi vrgel kovanca v vodnjak. Italijani pravijo, da moraš vreči kovanec z desno roko čez levo ramo. En kovanec za vrnitev v Rim, dva kovanca da se zaljubiš, tri kovance da se poročiš in štiri kovance za ločitev. Vsak se odloči po svoje. 😊

Sledili so ogledi Rimskega in cesarskega foruma, Beneškega trga, Pantheon, trg Navona. Vsaka izmed teh znamenitosti so arheološko in arhitekturno bogate. Rim tako velja za zgodovinsko bogato mesto. Vsaka znamenitost ima pestro zgodovinsko ozadje, o katerem bi lahko pisali še in še.

In nato mogočen Kolosej. Uhh Kolosej, bolj kot smo se mu bližali bolj, bolj se je višal v nebo in pod njim smo se zdeli kot mravljice. Tu smo se nekoliko več časa zadržali in imeli zaslužen počitek. Po nekajurnem »pohodu« po Rimu se je prilegel.

Vsi smo se okrepčali in nekoliko odpočili. Sledilo je presenečenje – obisk Vatikana. To ni bilo v prvotnem planu, ampak ker smo bili hitri kot blisk z ogledi smo si zaslužili. 😊 Vzeli smo pot pod noge in si vtirali pot po Rimskih ulicah, med samimi domačini ter mnogimi turisti. Bazilika sv. Petra že na daleč naznanja svojo veličastnost in moč. Ko se ji približaš in stopiš v osrčje samega trga pa ima v sebi nekaj, ki te kar kliče, da se ji pokloniš v vsej tej njeni veličini. To je bila kot nekakšna češnjica na tortici za zadnji ogled v današnjem dnevu. Rimskih znamenitosti je ogromno in jih ni videti konca. Če se boste odpravili v Rim nedvomno priporočam par dni za ogled samega mesta, saj je zelo bogato z zgodovino in si vsega v enem dnevu ni mogoče ogledati.

Rim naju je nedvomno navdušil in se bova vsekakor še vrnila. Saj sva vendar vrgla kovanec v Trevijevo fontano. 😀  Rim je eno izmed tistih mest, ki brez pomisleka rečem, da se želim kmalu spet vrniti.

Avtor
Mojca Tinta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.