[#2 VLOG] Vezuv, Neapelj in Pompeji

Najin izlet se je drugi dan nadaljeval z obiskom Vezuva, Pompejev in Neaplja. Ta dan nas je nekoliko skrbelo vreme. Črni oblaki so se vedno bolj vili nad našim končnim ciljem. Nato pa dobimo še informacijo, da je značilno za Vezuv, da je odet v oblake. Začele so že prve kaplje. Resno??? Ehh ja na vreme pa res nimamo vpliva. Nam bo to pokvarilo dan. Pa neee, seveda da neeee. Dan bo pač takšen, kakršnega si bomo naredili. 😀 Ker smo se prepustili, kar bo pač bo, se je nato tudi vreme izboljšalo.

Pod vznožjem Vezuva nas je pobral lokalni avtobus, znani kot Shuttle bus. Vozijo jih lokalni vozniki. In ja vožnja do pod vrh Vezuva je bila zelo pestra. Ker smo bili vajeni na umirjeno vožnjo naših voznikov, je bilo to kakor na vlakcu smrti. Voznik je pohodil po gasu in nato se je začelo: ovinek v levo, in smo šli še mi na avtobusu v levo,  ovinek v desno, in seveda še mi v skladu z ovinkom, nasproti so prihajali avtomobili, avtobusi, ampak voznik se ni kaj veliko sekiral. Pa ja bo že šlo mimo. 😊 Od mesta kjer nas je pustil avtobus pa do vrha Vezuva je približno še 600 m hoje v hrib. V hrib ja. Uhh kondicija, kaj je že to? Malo heca, ampak trenutno je nekoliko bolj okrnjena, vendar ni bilo težav prehoditi do vrha. Če nimate kondicije naj vas ne skrbi, v pol urce počasne hoje pridete na vrh. Priporočam pa vsekakor športno obutev, za udobno hojo. Ves čas so nas spremljale meglice. Za sekundo se je zjasnilo in spet meglica mimo nas. Ker je Vezuv visok 1266 m, je na vrhu kar nekoliko hladneje kot v dolini, zato priporočam tudi nekoliko bolj topla oblačila.

Jupiii končno smo prispeli na sam vrh, kjer je okoli približno polovice kraterja urejena zaščitena pešpot. Kjer je bilo možno se nagnem malo čez ograjo, da vidim v krater. In… presenečenje, v samem kraterju so pesek in kamni. Lave na žalost ni videti. ☹ Tisti, ki imate željo videti lavo, se boste morali odpraviti na drugo destinacijo. 😉 Jah ni kaj, zanimiv je tale Vezuv in si kar ne morem predstavljati, da bi začel enkrat bruhati. Ob vznožju je namreč velikansko mesto Neapelj z nekaj manj kot milijon prebivalci. Jap, eno mesto je že pokopal pod sabo in sicer Pompeje, katero nas je čakalo za ogled. Še pred tem pa smo morali priti z vrha Vezuva v dolino.

Na dogovorjenem mestu smo čakali avtobus. Na tem mestu se je že nabralo ogromno turistov in tudi samih avtobusov. Waaw, kako spretni so šoferji z obračanjem avtobusov na tako majhnem prostoru. Sama sem se pri sebi kar čudila in z velikimi očkami opazovala, zdela se mi je cela umetnost. Verjamem, da nisem bila edina. 😊 Ampak ja te avtobuse po večini vozijo domačini, ki do potankosti poznajo kraj in imajo to v malem prstu. Avtobus nas je pobral in ravno tako kot pot navzgor je tudi v dolino sledila dinamična vožnja. Že tako je značilno za Italijane, da veliko »trobijo«, tu pa vozniki pred vsakim ovinkom »potrobijo« da naznanijo, da prihaja avtobus in seveda, da ima prednost.

Pred ogledom znamenitih Pompejev smo imeli čas za kosilo. Ja če pa smo že v Neaplju, greva na pico. Kje jo bova poskusila, če ne tu od koder tudi izvira pica. Od plačila do izdaje pice je minilo natanko pet minut in že sva jo imela. Mmmm že dišala je omamno. Ko pa sva jo poskusila….mmmmm…. to se ne da opisat, kakšni okusi so to. Veliko pic sem že poskusila, ampak TO je bila pa NAJBOLJŠA PICA v mojem življenju do sedaj. Vse te sestavine (ki mimogrede niso nič kaj drugačne kakor pri nas) ter sam okus je res neverjeten. Neapeljska pica naj bi veljala za edino pravo pico na svetu. Tako, da ko boste obiskali Neapelj ne pozabite poskusiti pico, saj brez tega ne smete oditi iz Neaplja. 😊

Okrepčali smo se, tako da smo imeli novih moči za naslednji ogled, ogled Pompejev. Ta kraj hočeš nočeš pusti poseben pečat. Waaaw, res je osupljivo, kako so se določene stvari ohranile pod pepelom, ki je prekril mesto ob izbruhu Vezuva. Za nas je dandanes nepojmljivo, kaj vse so že takrat poznali in bili že zelo napredni pri samih gradnjah stavb. Mesto samo je ogromno. Dve uri, kateri smo porabili za ogled mesta, pa je kar premalo. Zato vam priporočam, če si planirate ogled Pompejev, da si raje vzamete nekoliko več časa, da si ogledate res vse tisto, kar vas zanima. Uhh težko je vse opisati, kar smo videli in nam je bilo predano, zato toplo, toplo priporočam ogled.

Ker pa smo se nahajali v bližini Neaplja, seveda brez ogleda tega mesta ni šlo. Jah čas res ni bil naš najboljši prijatelj, saj je ura hitro tiktakala naprej, zato smo si za ogled mesta vzeli le dobro uro časa. Misel na Neapelj je kot misel na prometni kaos. To dvoje se tako lepo povezuje skupaj. 😊 Tu ne obvelja nobeno pravilo cestno prometnega predpisa, ampak pravilo močnejšega. Kdor se prej prerine prej pride. Tako pač je in ja če se odpravljate sami z avtomobilom v te kraje priporočam, da ste zelo dober voznik in morebiti, da lahko pričakujete tudi kakšno bunko na avtomobilu, kar pa seveda ne priželim. Promet v tem predelu Italije je res svojevrsten in za izkusit. 😊 Poleg prometnega kaosa pa pusti mesto Neapelj tudi poseben vtis po razvitosti. Občuti se, da ta predel ni razvit, saj so stavbe v slabšem stanju in tudi smeti se najde naokoli. Hočeš ali nočeš razlika v razvitosti med severnim in južnim delom Italije je in tu se ta razlika najbolje vidi. V samem mestu smo si ogledali glavni trg Plebiscita in Baziliko Sv. Frančiška Pavelskega, ki je narejen po vzoru Pantheona v Rimu ter šli mimo grada Castel Nuovo.

Ja Neapelj vsekakor pusti svoj pečat in bi se bilo vsekakor za vrniti in raziskati še neraziskane predele in ulice Neaplja. Ampak glede na prometni kaos je mogoče samo vprašanje na kakšen način. Z lastnim avtomobilom? Je vredno tvegati. Mogoče, zakaj pa ne? Za spoznavanje ljudi in njihove gostoljubnosti ter si vzeti čas za raziskovanje še neraziskanega je vsekakor vredno. 😊

Avtor
Mojca Tinta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.