Pogum, kaj to sploh je?

  • Pogum, kaj to sploh je?
  • Pogum si imel pri izbiri partnerja, je tako?
  • Pri izboru službe?

No potem veš kaj je, saj smo ga vsi v naši globini občutili. To je najbolj osnovna definicija poguma, ki jo vsi poznamo 😊.

»Pogum je del nas«

Ko govorim o pogumu mislim, na tisti del, ko se enostavno moramo odločiti za nekaj in seveda potrebujemo tudi pogum za »pravo odločitev«. Jasno, je tako? Ali si že kdaj pogledal iz drugega zornega kota? Si bil kdaj preračunljiv in si preveril vse opcije, ki so ti dane? Večina bo rekla DA. No potem pa ne potrebuješ več brati dalje, a vseeno te vabim, da nadaljuješ, ker pokazal ti bom »nov« pristop do osebne sreče.  

Običajno so naše odločitve povezane z odnosi, odnosi do sodelavcev, partnerja, družine, otrok itd. in nenazadnje tudi do sebe! Ja res je, ko sprejemaš odločitev, se usmeri najprej vase. Ali res potrebujem to? Sem začutil v sebi oz. me enostavno pelje v realizacijo tega, kar si želim brez tehtnega razmisleka? Evo to je to. V kolikor nimaš ovir, na tvojo odločitev ne vplivajo zunanji dražljaji (odnosi) in seveda so tvoji občutki pri izboru pravi (čutiš mravljinčke v trebuščku) je to, to.

»Mravljinčki v trebuhu pravijo, da si se prav odločil«

Super enostavno, ampak ali to upoštevaš vedno? So odnosi v katere stopaš drugačni od tebe? E ja, točno tako, odnosi v katere stopamo, so običajno prežeti z zunanjimi vplivi / dražljaji. Na odnose vpliva neposredno okolje (služba, sosedje, finančna situacija itd.). Skratka preveč je zunanjih dražljajev, ki so povezani z nami. Posledično je težava tudi na področju videnja sebe. Kot sem že definiral nekaj elementov sledi vprašanje ZAUPAŠ VASE? Zelo, zelo težko vprašanje, saj enoznačnih odgovorov ni. Boš rekel, sploh ni težko. A res ni težko spremenit sebe? Kaj pa druge? O ja, tukaj je težava in to velika, saj spreminjamo lahko samo sebe!

»Spreminjamo lahko samo sebe«

Na druge nimamo vpliva, ne moreš ga imeti v taki meri, četudi govorim o srčno izbranem partnerju. Nikogar se ne da prisiliti, da sprejme drugo resnico, kot jo vidi sam. Si že poskusil koga obrniti na svoj mlin in mu dokazovati svoj prav? Verjetno so tukaj otroci, kjer odrasli poskušamo uresničevati našo vizijo neglede na to ali je prav zanje ali ne. NAPAKA! Trdim in vedno bom trdil, dajmo se poslušati!

»Dajmo sebe in druge poslušati«

Pogum bomo pokazali tako, da bomo sebe poslušali in bomo posledično delovali drugače kot večina ovc na tem planetu. Oprosti za direktnost, ampak ja, vsi smo ovce, ki samo gledamo, kako priti iz meseca v mesec ne glede na to ali so naše odločitve prave za nas. Trdim in vedno bom trdil, spreminjanje src drugih zahteva pogum. Pogum predvsem, da stopimo iz sence enakosti in stopimo na svojo pot (kakršnakoli ta že je), ki ni enostavna, je pa edino prava za nas. Torej kaj boš naredil? Greš na pot samouresničitve?

Ko pogumno sprejmeš odločitev in stopiš iz sence ter spremeniš najprej sebe, boš posledično spremenil tudi druge in s tem tudi srca drugih. Okolica se bo spremenila, odšli bodo tisti, ki te ne podpirajo in prišli tisti ki te podpirajo. Vem to je zelo težko narediti zavestno, ker je veliko ČE-JEV. Kaj pa če to, kaj pa če ono … ja res je, POGUM imej in se enostavno prepusti toku, da te pelje. Pogum je neposredno povezan z zaupanjem, zato ko sem govoril o dejstvih, ki se nanašajo na zaupaj vase je to neposredno povezana vsebina.

»Pogumno sprejmi odločitev in se prepusti toku dogodkov…pravi so. ZAUPAJ!«

A sem kaj novega povedal? Niti ne, saj vsi to poznamo. Ali to udejstvujemo, to je pa vprašanje. Dejstvo je enostavno, v kolikor se imamo radi in verjamemo vase ter smo odprte narave za nove stvari / dogodivščine verjamem, da pridemo do novih in bolj povezanih osebnih zmag. Zato v kolikor si želimo vse najboljše in se posledično odločimo za poklic / kariero, ki je prava za nas, pogumno sprejmimo odločitev: Spremeni sebe in spremenil boš svet okoli sebe.

Rek, ki ga vsi poznamo, zakaj se ga torej ne držiš in zaživiš skladno s tem?

Pogumno stopaj korak za korakom in verjamem, da boš uspel na vseh področjih!

Avtor
Tomaž Tinta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.