[#4 VLOG] ŠTANJEL

Po dolgem deževnem obdobju je le prikukal sonček izza oblakov. Končnooo par dni lepega vremena. 😊 Saj že nisem vedela več kako izgleda sonce. No in počutje je tudi takoj boljše. Še boljše pa seveda ko pade odločitev za nedeljski izlet. Jeeee pohajat gremo. Odločitev, kateri kraj izbrati ni bila težka. Štanjel seveda. 😊 Iz Nove Gorice je oddaljen približno 25 km, ravno prav za lep popoldanski izlet.

Štanjel je ena najstarejših vasic na Krasu. Že samo obzidje naznanja, da je nekaj posebnega. Do starega jedra Štanjela pridete lahko iz dveh strani in sicer ena pot vodi skozi vhodni stolp obzidja, druga je pa Fabianijeva pot, ki je malo daljša, ampak lahko rečem sproščujoča. 😊 Midva sva ubrala kar to drugo pot. Zakaj ji pravim sproščujoča? Narava in sprehodi so mi zelo pri srcu, zato mi je ta pot zelooooo všeč. Ko vstopiš skozi kamniti obok te pričaka gozd na levi in desni, polno zelenja, mir, ptički čivkajo. Kaj ni že to dovolj, da se vrneš k sebi, umiriš svoj um v vsem hitenju dandanes? Seveda je. In seveda je prečudovito, skratka sproščujoče. 😊 Ja, saj vem, se že ponavljam. 😊 Kraj je idealen za krajše družinske nedeljske izlete, romantične sprehode v dvoje, itd. Pot, ki sva jo izbrala vodi tudi do znamenitega Ferrarijevega vrta. To je šele poezija za oči in dušo. 😊 V terasasti obliki se razpenja na eni strani obzidje, na drugi strani spodaj ovalni bazen z otočkom, v bazenu seveda ribice, v daljavi pa čudovit razgled proti Vipavski dolini. Waaaw 😊 V samem vrtu je poskrbljeno za pester izbor rož, ki krasno dopolnijo to čudovito arhitekturo.

Seveda bi bilo škoda če vse te lepote Štanjela in samega vrta ne bi izkoristili. Tako, da se tu dogajajo tudi poroke. Kraj je namreč idealen za tak prečudovit in enkraten dogodek, ki ga doživiš enkrat (no lahko tudi večkrat) v življenju. 😊 Poleg porok pa seveda imajo organizirane razne vodene oglede, prireditve. Če pa ste že na Krasu pa ne smete it mimo brez da poskusite pravi kraški pršut. Mmmm to je šele dobro. 😊 Glede same kulinarike bi lahko pisala še pa še, tako da kaj več v kakšnem od naslednjih blogov. 😉

Ker sam Štanjel obdaja obzidje je seveda sestavni del tega tudi stolp. Povzpela sva se na Kobdiljski stolp ali stolp na vratih kot mu pravijo. Med II. Svetovno vojno naj bi bil delno porušen, kasneje pa so ga obnovili. Do vrha stolpa vodijo strme stopnice. Tako stme, da sem imela noge skorajda pri glavi. Ampak splača se. Vse za razgled. 😊 Ko prideš na vrh vidiš na eni strani na celoten kraj, na drugi strani pa vse do Vipavske doline. Poleg tega pa se lepo vidi zvonik cerkve, ki je res nenavaden in sicer z limonastim ostrešjem. Limonastim? Ja prav ste prebrali, limonastim. Dejansko ima obliko limone. 😊 Brez težav bi še uživala v razgledu, ampak je bil čas da se vrneva nazaj. No sedaj pa po stopnicah navzdol. Kar z veliko previdnostjo se je bilo potrebno prebiti po stopnicah. Uhh končno sva se prebila do trdnih tli. Kam pa sedaj? Čeprav ni velik kraj, ima kar nekaj zanimivosti. In tako sva prišla do same cerkve. Ker je bila ravno priložnost in cerkev odprta, sva na hitro pokukala še v notranjost. Nekoliko naprej od cerkve pa je grajsko dvorišče, kjer se nahaja bistro Grad Štanjel in kjer se odvijajo tudi razni dogodki. Res čudovito in kar spreletijo me ti občutki, kako sedim poleti na tem grajskem dvorišču in poslušam glasbo, ki jo izvaja bend v sklopu ene od prireditev v vročih poletnih večerih. Mmmm čudovito. 😊

No ja, jaz zasanjana, ampak vreme pa ni prav nič zasanjano. Ni nama ravno naklonjeno in sva morala kar hitro zapustiti prečudovit Štanjel. Je pa to vsekakor razlog, da se še vrneva. In seveda se bova. Tako da za kaj več lepot te stare kraške vasice in tudi kulinaričnih dobrot pa kdaj naslednjič v kakšnem od naslednjih blogov.

Avtor
Mojca Tinta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.