S pravimi cilji do zastavljenih ciljev tako doma kot v službi

Glede na trenutne politične in gospodarske situacije je tema aktualna. Vsi poznamo, da so cilji motor življenja oz. bivanja na planetu Zemlja. Sklepam, da je pri tebi enako? Za dosego ciljev pa je potrebna odlična strategija, ampak ali vso planirano strategijo daš tudi v prakso? Domnevam, da nas racionalni um (racio) vedno uspe prepričati, da nekaj ni za nas. Je pri tebi enako?

Moje mnenje je, da naš racio ne dela prav, ne ve kaj je za nas prav in kaj ne, predvsem pa ne vidi sposobnosti, ki jih imamo. Tu tiči zajec, odločanje zgolj na podlagi dejstev in izkušenj ne vodi k rasti, ampak nas drži v coni udobja. Tako rekoč v znanem in prijetnem okolju, ki ne vodi k napredku. Malce bom zadevo zakompliciral ampak z razlogom 😊. Trdim:

»…tudi cona udobja pelje k razvoju vendar s polževo hitrostjo.«

Zakaj se sprašuješ? Zato, ker vsaka sprememba vodi k spremembi stvari in ljudi, torej vedno bomo deležni napredka, ampak hitrost in način je tukaj različen. Vsi si želimo hitrega napredka ter predvsem zaslužka. Je pri tebi tudi tako? Marketing gre že vsem pošteno na živce (predvsem oglasi) ampak brez oglasov ni nakupov, brez nakupov ni denarja, brez denarja ni vlaganja v raziskave…skratka ekonomija mora delovati v sklenjenem krogu. Jasno vsem? Itak! Zakaj potem naš racio deluje po ustaljenem tiru in nam onemogoča napredek s pomočjo odločanja na neustaljen način? Težava za racio je strah, strah pred nevednostjo. In kaj nam to prinese? Ja neuspeh!

»Strah prinese/pripelje v življenje neuspeh«

Neuspeh na kakšnem področju pa? Tako na osebnem kot poslovnem, sta nerazdružljivi sestavini vsaj na področju odločitev. Odločitve (racionalne ali ne) neposredno vplivajo na obe področji. Četudi želimo razmejiti področja nam to na podzavestnem nivoju ne uspe narediti četudi trdimo, da uspešno ločujemo področja.  Zakaj? Zato ker naš podzavestni um deluje na svoj način, ne ločuje stvari, ampak jih združuje. Želi vzajemno delovanje. Trdim, da naš podzavedni um narekuje tempo življenja.

»Podzavestni um narekuje tempo življenja«

Dejstvo je, da na področju racionalnega razmišljanja uporabljamo pristop S.M.A.R.T. Pristop smart govori o postavljanju ciljev kjer velja, da morajo biti cilji specifični (S), merljivi (M), dosegljivi (D) ter ustrezni (R). Zelo enostavno, je tako? Verjetno se tudi ti držiš tega pristopa, ker nas ta pristop učijo vse poslovne šole/univerze. Upam si trditi, da smo ga vsi vzeli za svojega in ga uporabljamo tako v privatnem kot poslovnem svetu. Odločitve na podlagi uporabe našega racionalnega znanja / šolskega znanja / znanega so odločitve v coni udobja. Odločitve na področju znanega, so odločitve, ki niso v skladu z našo podzavestjo. To pa pomeni, da nam ne prinesejo želenih rezultatov. Sploh pa ne prinesejo osebnostnega razvoja, ki si ga želimo vsi. Prepričan sem, da si želiš napredka. 😊

Slavni avtor Harv Eker v eni boljših psihološko poslovnih knjig Skrivnosti milijonarjevega uma pravi, da naša pogojenost vodi k mislim, misli vodijo k čustvom, čustva vodijo k dejanjem ter dejanja vodijo k rezultatom. Predstavljeno v knjigi kaže na vzajemno delovanje podzavestnega uma z zavednim ali racionalnim umom. Se ti sliši komplicirano? To počneš vsak dan, vsak trenutek, saj že dihanje potrjuje navedeno trditev. Vse pelje v smer pridobitve novega znanja, novih kompetenc, novega razmišljanja…skratka nekaj novega. Ni udobnega načina, ni avtoceste in bližnjic do tega ampak v ozadju vsega tega je trdo delo. To ve naš podzavestni um. Ne verjameš? Potem mi povej, kaj se zgodi ob dejstvu, da izgubiš zavest ali da se ti dihanje prekine. Si težko predstavljaš? Verjamem, sploh ob dejstvu, če tega nisi doživel. Jaz sem bil pred dejstvom odhoda iz tega planeta, zato dodobra poznam ta občutek in misli. Naj ti zaupam, da ko naš racio govori, iščeš načine za preživetje na fizičnem nivoju. Enostavno je tako. 😊 Ampak naš podzavestni um začne v trenutku, ko je življenje ogroženo, delovati v smeri ohranitve življenja, tako rekoč s pomočjo samozdravljenja ter z uporabo višjih sil. Ja sliši se zelo fantazijsko in nerazumno dokler ne preizkusiš tega. Verjetno se sprašuješ, kaj ima veze to s cilji in osebno rastjo. Naj ti zaupam, da ima in to zelo veliko. Ob dejstvu, da naš podzavestni um krmari življenje ter ob dejstvu, da ne upoštevamo naših občutkov oz. našega podzavestnega delovanja, ampak uporabimo zgolj racionalno pridobljeno znanje, so cilji, ki si jih postavljamo umetno generirani. Mislimo, da smo tehtno premislili in si zastavili dosegljive cilje. Res? To pravi naš racionalni um. Marsikdo se bo spotaknil ob dejstvo, da je to edina pravo orodje za postavljanje cilje. Res? Ne strinjam se, naša podzavest ve točno kaj je dobro za nas, zato nam tudi v življenje pripelje dogodke in osebe, ki so za nas v danem trenutku potrebni. Četudi so le-ti slabi, se pač moramo nekaj naučiti. Vem, mistično boš rekel. Resnica in dejstva kažejo v takšno smer. Pomisli, kdaj se je kaj zgodilo nenapovedanega? Sem prepričan, da takrat, ko si najmanj pričakoval takšen razplet. To je to. Torej velja podzavest upoštevati. Velja delovati v smeri lastne podzavesti, ker to bo pripeljalo do želenega stanja = blaginje na vseh področjih delovanja.

»Mistika podzavesti pripelje dogodke in osebe za oblikovanje boljših odločitev«

Kaj storiti? Preprosto, odločitve o ciljih prepusti tvojemu notranjemu jazu. Kako to storiti? Preprosto, meditiraj ter ne pozabi se umiri! Ja, umiritev prinese jasnost tudi in predvsem na področju ciljev. Poizkusi, četudi ti ne uspe prvič, to ne pomeni, da ne deluje. Zadevo sem preizkusil na lastni koži in ja, deluje. Vedno sem si želel delati na področju osebne rasti. Cilj, ki sem si ga postavil, je stopiti na to področje. In wuala tukaj sem. Blog, vlog, misli itd. Skratka vrgel sem se v vodo 😊. Torej, kaj boš ti naredil? Akcija!

Avtor
Tomaž Tinta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.