[#5 VLOG] Sabotin

Le kaj bi lahko povedala o Sabotinu? Za nekoga ni ničesar, kar bi lahko povedala, za druge pa veliko. Za marsikoga je to samo hrib nad Solkanom, za večino pa ima močan čustveni naboj, saj je tu potekala Soška fronta v času 1. svetovne vojne. Zaradi tega je v celoti prerešetan in je poln jarkov in kavern, saj so si tu vojaki utrjevali svoje položaje. Ko se sprehajaš po grebenu Sabotina, vijugaš med mejniki, ki označujejo, da je tu potekala meja med Italijo in Jugoslavijo. Mlajše generacije si kar ne moremo predstavljati meje po samem grebenu hriba. Seveda pa naj bi bil tudi sam dostop do Sabotina vse do osamosvojitve Slovenije omejen. Sabotin je sedaj imenovan kot Park miru, kar je povsem upravičeno in seveda, bog ne daj, da se kaj takega še kdaj ponovi. Pri koči na Sabotinu je urejena tudi muzejska zbirka z eksponati iz tistega obdobja ter muzej na prostem. Da obiskovalci dobijo tisti pravi občutek in vpogled v dogajanje v času 1. svetovane vojne ter več informacij o sami zgodovini Sabotina so možni tudi vodeni ogledi zbirke ter vojaških jarkov in kavern. To je šele zanimivo, sprehodi po kavernah in jarkih, sploh za zgodovinske navdušence, radovedneže in seveda tudi otroke.

No pa da ne bom utrujala samo z zgodovino bom predstavila tudi kako sploh lahko pridete do Sabotina. Hja dostop je možen na več načinov. Odvisno kakšne vrste popotnik ste. Vam je pohodništvo domače ali se raje do neke točke odpeljete? 😊 Glede na to da ni dvatisočak, ampak meri v višino »samo« 609 m, mislim, da je to kar primerno za normalen dostop. Je pa odvisno, kakor sem že omenila, ali ste bolj pohodniški tip ali ne. To pa morate presoditi sami. 😊 Za tiste, ki imate raje lažji dostop je le-ta možen z avtomobilom skoraj do koče, ki pa je le nekaj metrov nižje kot sam vrh. No par metrov hoje od parkirišča pa do koče bo šlo, kajne? 😊 Z avtomobilom lahko pridete iz dveh smeri in sicer iz Solkana čez Brda mimo vasi Gonjače vas bo smerokaz usmeril do Sabotina. Če pa prihajate iz druge strani, iz vasi Plave pa se zapeljete mimo vasi Vrhovlje in pred samo vasjo Gonjače vas bo ravno tako tabla usmerila proti Sabotinu. Kakor v ostalih kočah se tudi tu najde kaj za okrepčat.

Za tiste bolj aktivne pa je dostop do Sabotina možen kar iz šest smeri in sicer: Severna pot, Južna pot, Pot za koridorjem, Podsabotinska, Briška ter Šmaverska pot.

Po severni ali južni poti se lahko odpravite kar iz Solkana. Na parkirišču ob Solkanskem mostu lahko pustite avtomobil in se naprej odpravite peš in sicer čez solkanski most. Če želite it po severni poti se boste morali odpraviti čez solkanski most in nato levo navzdol pod most. Nato pot vodi ob desnem bregu reke Soče in po približno pol ure hoje vas bo napis in markacije usmerile levo po poti do koče na Sabotinu. Za celotno pot boste potrebovali približno 1 uro in 30 minut.

Južna pot, ki je meni najbolj poznana, pa pelje po glavni cesti proti Goriškim Brdam in na prvem ovinku vas bo pričakala pot navkreber. Ta pot nekoliko zaobide cesto in prispeli boste ponovno do glavne ceste. Čez cesto pa vas bodo čakale stopnice. Strme stopnice, ki vodijo proti Sabotinu. Po teh stopnicah se boste morali povzpeti, potem pa vas bo pot sama vodila proti vrhu mimo napisa Tito in do samega vrha Sabotina, kjer vas bo pričakalo obzidje cerkve sv. Valentina. Časovno boste za to pot porabili približno 1 uro in 30 minut ali nekaj več, odvisno kako hitri ste. 😊

Če bi se želeli povzpeti po poti za koridorjem se boste morali zapeljati iz Solkana proti Goriškim Brdam in takoj za italijanskim koridorjem je na levi strani parkirišče. Na desni strani so stopnice navzgor po katerih se boste morali podati, če želite po tej poti priti na Sabotin. Pod vrhom imate možnost zaviti do vrha Sabotina ali do same koče. Lahko pa oboje najprej ena smer in nato druga. 😊 Ta pot je najkrajša, v 1 uri boste na vrhu.

Nato pa so še tri poti, katere meni niso najbolj znane, lahko pa vam vseeno predstavim kje so izhodišča teh poti. Podsabotinska pot  je nekoliko daljša od ostalih in se začne v vasi Podsabotin v Goriških Brdih. Izhodišče je od avtobusnega postajališča ter vodi mimo zaselka Podsenica. Naj bi bila ta pot v prvem delu bolj zanimiva za kolesarje kot pa za pohodnike. Briška pot se začne pri odcepu za lovsko kočo na cesti Gonjače – Sabotin ter Šmaverska pot, katere izhodišče je pri pokopališču v vasi Šmaver v Italiji.

Najbolj ustrezen čas za pohod na Sabotin je nekje od septembra do maja, saj je poleti zelo vroče in je zelo malo sence. Poleg tega pa vas poleti zna presenetiti tudi kakšna kača.

Iz katerekoli smeri pa se boste podali na Sabotin je seveda priporočljiva pohodniška obutev, saj je tu kamnito pobočje in če ni ustrezne obutve se lahko kaj hitro pritakne kakšen zvin.

Kakor sem že omenila je meni najbolj poznana Južna pot, saj sem se kar nekajkrat udeležila pohoda po stopinjah Valentina Staniča in sicer od Solkana do Kanala. Ja priznam, sem malo bolj pohodniške narave. 😊 Ta pot hočeš nočeš pelje čez Sabotin, mimo Korade pa vse tja do Kanala. Z vrha Sabotina je čudovit razgled na soško dolino z reko Sočo in Sveto Goro na eni strani ter na Novo Gorico in Italijo na drugi strani. Poleg tega pa pri koči je lep pogled na Goriška Brda. Skratka idealen kraj za ljubitelje lepih razgledov pa tudi tiste, ki mogoče lovite lepe sončne zahode. 😊

Tisti, ki vam je pohodništvo blizu pa ste lepo vabljeni na Pohod po stopinjah Valentina Staniča, ki je vsako leto nekje konec marca. Letos je bil že 26. pohod po vrsti. Lahko izbirate med daljšo potjo od Solkana do Kanala, ki traja približno 8 ur (za ta-hitre tudi manj 😊) ali krajšo od Vrhovlja do Kanala, ki traja približno 5 ur (spet odvisno koliko hitri ste 😊). Na poti boste deležni lepe narave, čudovitih razgledov, dobre družbe ter na koncu še dobre zabave. 😉

Avtor
Mojca Tinta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.