NARAVNANOST NA USPEH

Veliko sem že napisal o pristopih in naravnanosti, predvsem o fokusni naravnanosti in potrebni naravnanosti na neprestano učenje. Izpostavil sem le ti dve področji, v tem prispevku, pa se bom osredotočil na naravnanost v splošnem.

  • Kakšna mora biti razvojna mentalna naravnanost?
  • Kaj storiti, da dosežeš želeno?
  • Kaj si želiš?

Naj odgovorim na prvo vprašanje, jasno je kam tiči zajec: V POZITIVO v RAST! Kot sem že v preteklih prispevkih definiral je ključnega pomena pozitiven pogled na svet in dogodke, četudi so le-ti negativni. Vsaka situacija ima namreč tako pozitivno kot negativno plat. Mi običajno vidimo samo negativno in ali je to prav ali ne, presodi sam, vedi pa da, gledanje na situacijo kot črno in belo ni pravi pristop. Razlogov je več, najpomembnejši pa je ta, da se omejiš. Omejiš se običajno na zunanji pogled, oz. pogled, ki je najbolj viden. Situacijo pa ne pogledaš iz vseh zornih kotov, kar privede do hude krvi in seveda do razpleta, ki ni dobičkonosen zate. Zakaj se torej omejiš? Omejiš se samo zato, ker ti tvoj racionalni um govori, da je tako prav! Ali je res prav ali ne, pa ne preveriš, ker si ne dovoliš drugačne izkušnje.

»Situacijo poglej iz vseh zornih kotov, tudi bolečih.«

Vem, vsi smo samo ljudje in običajno nam racionalni um pravi eno, naše srce ali instinkt pa želi drugam. Prav je da upoštevamo srce, da upoštevamo višjo silo, ki deluje v naš prid. Vem rekel boš, da to ni v redu, da si izmišljujem itd. Dovoli, da ti utemeljim pogled na svet na podlagi moje izkušnje. Izhajam iz sebe, saj sem nedolgo nazaj doživel hudo prometno nesrečo (oktober 2018), ki me je prisilila razmišljati drugače – mejil sem na življenje in smrt. Postavil sem srce na prvo mesto in glej ga zlomka, počutil sem se boljše in tudi ozdravel sem v pičlih 4 mesecih. Tudi na delovnem področju sem beležil uspeh, saj sem dobil priložnost delati na področju, ki me najbolj zanima in četudi prej nisem imel službe, sem jo pridobil v času bolniške, ker sem umiril mojo notranjost. Sem ekonomist, Zoisov štipendist ter član ekskluzivnega kluba najboljših ekonomistov sveta, da o povprečju v srednji šoli (4,5) in fakulteti (9,6) ne govorim. Racionalni um sem upošteval redno (sem eden redkih, ki ima res veliko šolskih uspehov), dosegel pa sem samo to, da so me šefi na delovnih mestih gledali kot na odpadni material, službeno nisem dosegel nič itd. Skratka bil sem nezadovoljen sam s seboj, mentalno naravnanost pa sem postavil predvsem na statusne simbole, ki so zunaj mene.

»Upoštevanje srca privede do novih spoznanj, novih dogodkov in novih ciljev.«

Nase sem pozabil oz. nisem vlagal preveč v mojo notranjost. Dobil sem to kar sem vlagal, skratka bolezen, brezposelnost vse do nesreče. Le ta je spremenila moj pogled, pogled na uspeh in od tedaj naprej gledam nase drugače, predvsem sem bolj odprt za novosti. Zakaj ti pripovedujem zelo na kratko mojo izkušnjo? Zato, ker je tvoj uspeh odvisen od tebe!

»Uspeh je odvisen od tebe.«

To pomeni, da sebe postavi na prvo (1.) mesto. Vem dekleta, žene, mame boste rekle, da je najpomembnejše, da je otrok srečen. Je to res? Na letalu učijo, da moraš v sili najprej poskrbeti zase, šele nato za otroka oz. bližnjega. Dejstvo je samo eno, v kolikor nisi v stanju, ko lahko nudiš pomoč je le ta neučinkovita. To pomeni, vlagaj najprej vase, da lahko vložiš v bližnjega = otroka. Verjemite mi, ni večjega zadovoljstva, ko vložiš nekaj vase in posledično tudi v drugega. Domino efekt se vedno zgodi, predvsem tedaj, ko najmanj pričakuješ.

Torej sem te prepričal, da razvojna, mentalna naravnanost vodi do uspeha? Če te nisem še prepričal, razmisli kdaj si dosegel želene rezultate. V kolikor ne gledaš na uspehe, tudi službene, iz oči srca ti predlagam, da skiciraš situacijo, ki te bremeni in zapišeš + in – omenjene situacije. Zapiši vse, in na koncu boš na podlagi izključevanja prišel do ugotovitve: najboljša rešitev za situacijo / problem je srčna izbira.

»Najboljša rešitev za situacijo / problem je srčna izbira.«

Do takšne ugotovitve boš prišel, ko te bo tvoj racionalni um pripeljal do jasnosti, čeprav po daljši poti. In to je tudi prav, saj boš le tako spoznal, da srce ve več kot tvoj um! Opisan pristop je praktično odgovor na drugo vprašanje, kaj storiti, da dosežemo želeno? Ja, prepričati je potrebno racionalni um, da srce ve več kot on. Racionalni um pa ne bo dovolil tega, zato ga je potrebno preko zvijače pripeljati do želenega stanja. Samo ko se bo naš racionalni um naučil / prepričal, da vedno »zmaga srce« bo popustil in bo prepustil vajeti iz rok. Opisan pristop ni enostaven, ker vsi delamo isto, to kar so nas v šolah naučili in to je težava. Življenje pa ima svoje zakone, svojo pot. Ali upoštevamo pot ali ne, pa je odvisno od nas.

»Življenje ima svoje zakone, svojo pot.«

Ne smeš pozabiti, da boš cilje dosegel samo s pridobitvijo novega znanja. Slednje pa pridobiš na veliko načinov, ki sem jih že predstavil. Meni super pristop so delavnice, ki so lahko na podlagi fizičnih tečajev in delavnic kot spletni pristop slednjih. Največji doprinos pa boš doživel na podlagi izkušenj in lastnih napak. To verjetno že dodobra poznaš. Je tako?

»Pristopov za pridobitev novega znanja je veliko, izberi tebi pisanega na kožo in se uči.«

Na koncu pa seveda novo znanje daj v prakso. Implementacija je ključnega pomena za realizacijo oz. doseganje želenega cilja. Torej AKCIJA!

Naj ti na kratko zapišem korake do uspeha:

  1. Sebe daj na prvo (1.) mesto
  2. Situacijo poglej iz vseh zornih kotov. V kolikor ne gre, uporabi pristop + in – (glej zapis zgoraj)
  3. Vloži vase znanje, da se izmojstriš
  4. Implementiraj novo znanje in razreši težavo / dosezi cilj

Koraki so jasni in neizpodbitni, ampak preden zavrtiš kolo uspeha je ključnega pomena, da veš, kaj si želiš. Da to ugotoviš lahko uporabiš: meditacijo ter seznam radosti. Napiši seznam stvari, ki te veselijo in jih poizkusi. Le tako boš spoznal kaj te veseli, kaj si želiš, predvsem pa boš videl sebe iz povsem drugega zornega kota.

»Kaj si želiš ugotovi s pomočjo meditacij in seznama radosti.«

Opisan način vodi do uspeha. Preizkušeno na sebi, zato preizkusi. Na podlagi predstavljenega, sebe vidim kot zmagovalca in predvsem, ker gledam nase kot na nepopisan list papirja. S tem pogledom lažje dosegam želeno stanje, želene cilje in se lažje prelevim v vlogo moža.

Avtor
Tomaž Tinta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.