[#13 VLOG] Kefalonija – 1. del (odkrivanje zahoda)

Letošnje poletje sva izkoristila za zaslužen oddih na Kefaloniji. Ja že drugo leto zapored sva odšla v Grčijo, ki je ne samo topla, ampak tudi zgodovinsko zelo bogato zanimiva.

Nekaj suhoparnih tehničnih podatkov:

Lastnosti
Organizator: Turistična agencija TuinTam
Turistična agencija Palma
Velikost Kefalonije: 786.6 km²
Letališče: Prenovljeno letališče Trst
Kefalonia International Airport Anna Pollatou
Letalski prevoznik: Adria
Najeto prevozno sredstvo: Avtomobil
Nastanitev (hotel) in kraj Studio Zoi v Lixouriju
Bližnje plaže: Plaža XI
Plaža Petani
Plaža Atheras
Druge zanimivosti: Samostan Kipouria

Kefalonija velja za enega najlepših grških otokov s čudovitimi plažami in visokimi klifi, ki se dvigajo iz morja. Poleg tega je tudi kar hribovita (najvišji vrh Aenos meri kar 1628 m) in zato je priporočljivo prevozno sredstvo avtomobil, v kolikor želite raziskati celoten otok.

Letela sva iz nama najbližjega letališča pri Trstu. Jeee končno imava letališče praktično na dosegu roke. 😊 Ko sva prišla do letališča Trst sva bila zelooo pozitivno presenečena, saj so ga prenovili. Leteli smo seveda s slovenskim ponudnikom Adrio. 😊 Moram povedati, da sva že večkrat letela z njimi (sicer iz Letališča Jožeta Pučnika) in do sedaj sva bila vedno zelo zadovoljna. Za približno 1h in 20 min leta lahko rečem, da ni bilo težav. Le kako bi lahko bile, če pa velja relacija za čartersko povezavo.   

Še vedno je bilo dopoldne, ko smo prispeli na Kefalonijo. Jeee še cel dan je pred nami. 😊 Avtobus nas je razvozil do nastanitev. Seveda pa do najine nastanitve je bilo potrebno na trajekt. Ja Kefalonija je zanimiv otok, ki je razdeljen nekako na dva dela, med katerima je vmes morje. In namesto, da prevoziš vse naokoli, vozi med dvema največjima mestoma Argostoli in Lixouri trajekt in to vsake pol ure. Tako se pot res veliko skrajša. Prispeli smo v mesto Lixouri do studiov Zoi, kjer smo bili nastanjeni. Prvič letos sva se odločila za studio in brez vključenega polpenziona ali zajtrka. Moram reči, da tudi takšen način nama je kar ustrezal. Kadarkoli sva želela bolj zgodaj oditi na pot sva se odpravila, brez da bi morala čakati zajtrk. Lačna pa vsekakor nisva bila, brez skrbi. 😊

Moram pohvaliti tudi studio Zoi, ki je družinski studio in se prav vidi ta domačnost. Studii so prenovljeni, lepo urejeni in redno skrbijo za čistočo. Midva sva imela sobo z balkonom, pogledom na morje in seveda na plažo. Božanskoooo. 😊

Prvi dan sva si namenila spoznati okolico. Po krajšem počitku sva se odpravila do mesta Lixouri v katerem sva bivala in je drugo največje mesto na otoku. Ob morju in pristanišču so se vrstile restavracije ter tudi okoli glavnega trga, kjer se je v večernem času tudi največ dogajalo. Ker sva mlada in vajena vrveža ter vsiljivih prodajalcev (izkušnje iz drugih grških otokov) sva pričakovala le-to tudi tukaj, a le-tega nisva dočakala. Lixouri je umirjen kraj, primeren tudi za družine, zabav do jutranjih ur ni na vidiku, prav tako trgovinic s spominki ni na pretek. Le tega je več v ostalih krajih po otoku (več v naslednjih blogih). Ker velja Loxouri za drugi največje mesto na otoku najdeš v mestu veliko cerkva (majhne in velike) ter veliko obmorske zgodovine. 

Urejena plaža, ki sega čez vse turistične nastanitve (hotele) je peščena, sicer v času najinega letovanja je morje cvetelo, ampak vseeno so skrbeli za čistočo morja, tako da slednjega pojava skoraj nismo opazili.

Ker je grška kulinarika drugačna kakor naša in če si že v Grčiji, moraš poizkusiti njihovo kulinariko. Seveda je najbolj znana jed giros in meni res najboljša. Podobno je kakor kebab ali kaj podobnega poznanega pri nas, s tem da tu lahko dobiš v restavracijah tudi postreženo na krožniku. In seveda je bil prvi večer giros na meniju. Na Kefaloniji je sicer zelo dobro poznana tudi »Kefalonian meat plate«, oz, po naše mesni krožnik. Sicer ga nisva preizkusila, ampak glede na količino pripravljenih krožnikov verjameva v kakovost.

Drugi dan naju je čakal prevzem avtomobila in prvo raziskovanje otoka. Odločila sva se, da raziščeva zahodni del otoka, tako rekoč polotok otoka na katerem sva bila. Sicer tu ni ravno nekih znamenitosti, je pa nekaj plaž, katere sva tudi obiskala.

Obiskala sva več plaž: Xi, Petani in Atheras plažo ter samostan Kipouria.

Najprej sva se odpravila prav na skrajni jug, do plaže Xi. Ta plaža je posebna, ker ima rdečo mivko. Kmalu za urejeno plažo pa se začnejo razprostirati glinene pečine. Ja prav ste prebrali glinene pečine. In ta glina naj bi imela tudi zdravilno moč. To sva takoj tudi videla, saj so ljudje, ki so bili na plaži kar nosili kos gline v roki ali pa šli mimo naju vsi namazani z glino. Kaj si želiš boljšega kot dopust, počitek in da ti še narava ponudi naraven tretma. Top. 😊

Nadaljevala sva do samostana Kipouria. Ta samostan je zanimiv, ker je zgrajen na pečini nad morjem in nudi čudovite sončne zahode. Poleg tega pa v tem samostanu živi samo en menih. Žal sva imela ta dan smolo, saj je bil samostan zaprt. Nekaj slik sva vseeno naredila v okolici.

Najina naslednja postaja je bila plaža Petani. Naj bi veljala med lepšimi na otoku. In ko sva prišla bliže, lahko to res samo potrdim. Te barve, ki se prelivajo in jih ponuja morje ter bel pesek so naravnost čudovite. Vendar pa je bilo morje zelo razburkano, zato nisva bila ravno navdušena, da bi se tu kopala.

To je bil tudi eden od razlogov, da sva šla naprej do plaže Atheras na skrajnem severu tega zahodnega dela otoka. Ko sva prišla sem pa nama je kar sapo vzelo. Morje je bilo mirno, pozornost pa nama je prevzela kristalno čista voda ter peščena plaža. Ja kristalno čisto morje in plaža, v okolici pa je veliko pešpoti, ki kar kličejo po raziskovanju. Slednje vodijo, do nasprotne strani, kjer je pogled na plažo veliko lepši, le da tukaj ne najdeš mivke, ampak kamnito plažo. Kjer je »gužva« je najlepše, zato sva skočila tudi v morje. Se splača. 😊

Za prve dneve dopusta je bilo veliko raziskovanja. Je pa to šele začetek dogodivščin na otoku. V naslednjem blogu se nadaljuje najino potepanje, ki je seveda še bolj zanimivo. 😊

Avtor
Mojca Tinta 

Organizator:

  • Turistična agencija TuinTam
  • Turistična agencija Palma

Povezani VLOGi:

3 razmišljanja o “[#13 VLOG] Kefalonija – 1. del (odkrivanje zahoda)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.