Si mnenja, da je sreča pogoj za uspeh?

 • Si mnenja, da je sreča pogoj za uspeh?
 • Se počutiš srečno? / Si rojen pod srečno zvezdo? 
 • Veš kaj je tvoj namen?

Verjetno verjameš v stavek: »Tisti, ki imajo srečo so bogati.« Je res temu tako? S tem se ne strinjam, kajti bogastvo ni samo materialna dobrina. Kot drugo pa verjamem, da je sreča in delovanje v smeri namena ključnega pomena za obstoj na planetu Zemlja. Zakaj? Zato ker samo osebe, ki so resnično srečne, so uspešne in bogate, tako poslovno kot privatno. Poznaš svoj namen? Delaš v smeri namena? Dovoli, da ti pokažem zakaj zanašanje samo na srečo ne pripelje do uspeha.

Vsi smo rojeni pod srečno zvezdo, v kolikor to verjamemo. Uh teza, s katero se ne strinjaš, je tako? Ampak v praksi je zadeva točno takšna. Vsi smo rojeni pod srečno zvezdo, samo delovati moramo v skladu z namenom s katerim smo poslani na planet Zemlja. Verjetno se sprašuješ: Ali je moj namen takšen kot ga delam? Sploh kakšen je moj namen? Kaj moram narediti, da ga odkrijem? Ipd. Vprašanj je veliko, delovanje v smeri odkritja namena pa je samo eno. Enostavno, namen odkriješ samo in zgolj v kolikor upoštevaš srce pri odločitvah. Sploh poslovne odločitve so tiste, ki so pomembne za odkritje in nadalje sledenje namenu.

»Namen odkriješ samo in zgolj v kolikor upoštevaš srce pri odločitvah«

Namen lahko odkriješ tudi po »naključju«, četudi le to ni naključje ampak tvoje delovanje v preteklosti. Predvsem mislim na podporo misli, občutkov in predhodnih dejanj. Vse te je pripeljalo do »naključja«. V kolikor mi ne verjameš naj ti razložim zadevo na banalnem primeru: pri nakupu dobrine nisi potreboval nič, niti energije nisi vložil v nakup ampak se ti je enostavno zgodilo. To pomeni, da ti je bila dobrina usojena, z drugimi besedami si na pravi poti. Opisano je praktičen primer, kako uresničevati namen. Če povzamem, kako veš, da uresničuješ namen? Ker se ti enostavno vse dogaja brez velikega vložka napora, bolje rečeno uresničuješ poslanstvo. Rezultat? Ja boljše počutje ter večja blaginja. Misli in občutki so te spremljali tako pri nakupu, kot pri uporabi dobrine. Torej si podprl uresničevanje z uporabniško izkušnjo ter z občutki. Več kot očitno je, da so misli, občutki in dejanja tista, ki so pripeljala do uresničitve nečesa, pa naj si bo to namen ali druga stvar. V kolikor vložiš vsaj malce energije, se realizira, to pa je vstopna točka v kolikor je skladno z namenom.

»Podprl si uresničevanje namena z uporabniško izkušnjo ter z občutki.«

Začel sem z namenom, kar z bistvom BLOGa, nič pa nisem definiral sreče. Sreča kot jo poznamo nam definira ali smo uspešni ali ne. Vsaj tako večina enači srečo. Je pa res, da je pojmovanje sreče za vsakogar različno, a skupno je, da je le ta zunaj nas. Ali je res tako? NE! Sreča ni nič drugega kot občutek in beseda. Ko govorim o občutku mislim na mravljinčke uspeha ter občutek veselja. Beseda pa odraža zgolj stanje počutja. Sreča je po tem takem zgolj pokazatelj našega počutja. Se počutiš srečno kdaj? Verjetno veš kakšen je občutek, zaradi slednjega občutka pa ne moreš zatrditi, da deluješ z namenom. Drži! To pomeni, da izrazi stanje dobre volje premišljeno z uporabo pravih besed. Slednje pa zgolj v malenkosti prispeva k izražanju namena. Lahko zatrdim, da je sreča povezana prej z našim notranjim kot pa zunanjim stanjem.

»Sreča ni nič drugega kot občutek in beseda.«

Kot sem že definiral je pojmovanje sreče za vsakogar različno. Prav zato velja poudariti, da sreča je le prva stopnička, do svobodnejšega življenja. Ja tudi sam sem velikokrat v dilemi, velikokrat v obsodbi. To je del procesa. Začetek naše sreče se začne s spoznavanjem negativnih misli, čustev in občutkov. Le soočanje z negativnimi stanji pripelje do uspeha. Verjetno se tega zavedaš. Vsi delamo napake in napačno delovati je človeško (»samo šefom ne tega reči«). Napake in predvsem občutki nemoči nas silijo k premiku. Ja realno je tako, dokler ni nujno, ne naredimo ničesar. Se ne premaknemo. Žal! Kaj ima to veze z srečo in namenom? Veliko, saj samo na podlagi pristopa: »naredi prav in nato ne ponovi več teh napak« pripelje do boljšega stadija duha. Torej si se kaj naučil iz lastnih napak? Vem, šefi bodo rekli, samo ne delat tako itd. Bo pomagalo? Ne, dokler se sami ne odločimo in preidemo na novo pot, ne bo uspeha. To z drugimi besedami pomeni, dokler ne dosežemo osebne katastrofe, ne bo niti podjetje v katerem delamo deležno uspeha. Zgolj in samo ob spremembi pristopa bomo tako na osebnem kot poslovnem področju deležni želenega uspeha, kar bo pri večini vodilo k sreči. Vem malce je skregano s prejšnjim odstavkom, ampak večina se ne obnaša po definiranem principu v prejšnjem odstavku. Sam sem pristaš in bom vedno zatrjeval, če sem sam pri sebi srečen, bodo tudi drugi zraven mene.

 »Začetek naše sreče se začne s spoznavanjem negativnih misli, čustev in občutkov.«

Sreča je notranje stanje duha, notranje počutje, notranji občutki. To pomeni, da samo in zgolj ob dejstvu, ko počneš nekaj ob čemer se počutiš srečno si na pravi poti, da dosežeš svoj namen. Namen, kot sem že pokazal, ni enostavno odkriti. To je proces, proces v katerem boš marsikdaj v obsodbi. Marsikdaj boš v negativnih čustvih, obenem boš »moral« narediti tudi kakšen ovinek več, da boš lahko odkril lastni namen. Naj te potolažim, ni naporno, le zaupaj! Zaupaj, da boš vedno prišel do cilja, vedno boš uspešen, vedno boš srečen.

»Namen = smisel življenja«

Delaj v smeri odkrivanja namena. Zaupaj! Tudi napačne odločitve so dobre, samo videti jih je potrebno tako.

Avtor
Tomaž Tinta

2 razmišljanji o “Si mnenja, da je sreča pogoj za uspeh?

 1. Greetings! I know this is kinda off topic but I
  was wondering which blog platform are you using for this
  site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve
  had issues with hackers and I’m looking at alternatives for
  another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.