Moška energija ali disciplina vodi h karierni rasti

Vem, marsikatera ženska se bo spotaknila ob dejstvo, »spet moški«. Ampak, ko govorim o moških (četudi sam spadam v to skupino) mislim predvsem o energetskem in mentalnem pristopu. Moški pristop imajo samo moški, ženske imajo npr. materinski del, ki ga moški / fantje logično nimamo. Lahko se mu približamo, enako velja za ženske, ampak nikoli v 100% ne bomo vedeli kako izgleda / kakšni so občutki.

  • Se zavedaš, da je v tebi tako moška kot ženska energija / del?
  • Gledaš na stvari vedno iz dveh zornih kotov?
  • Si se pripravljen razvijati?

Sprašuješ se zakaj bom govoril o tej temi…zato ker je pomembna na področju uspeha, osebne rasti, vztrajnosti in ciljne usmerjenosti. Samo moška energija je ciljna, fokusirana na cilj v 100%. Vem huda teza, ampak vsak ima tako moško kot žensko energijo, samo spodbuditi je potrebno aspekte posamezne energije. Se zavedaš tega? Moški smo znani po tem, da delamo samo eno stvar in to 100%, ženske so drugačne v tem pogledu. To pomeni, da je za osvojitev želenih ciljev zelo pomemben osebni razvoj ter prebujanje moške energije (v kolikor nisi moški). Enostavno, itak, nič novega nisem povedal, ampak ali se tega držiš? Se zavedaš tvoje veličine? Veš kako prebuditi/spodbuditi moško energijo?

»Moška energija je pomembna na področju uspeha, osebne rasti, vztrajnosti in ciljne usmerjenosti.«

Kje začneš razmišljati kot »moški«?  V krogu družine seveda. Že kot otrok gledaš z velikimi očmi in običajno je oče tisti, ki ti vliva avtoriteto in tudi malce strahu. Vseeno ga občuduješ. Mislim, da smo vsi imeli podobno izkušnjo, vsaj naš nezavedni um dobro pozna občutek. Poanta je enostavna, vidik in tudi delovanje bližnjih moških se je ugnezdil v naš način razmišljanja. Običajno, ko odrastemo, smo vsi kopije naših staršev. To je posledica vzgoje v mladih letih. Glavne odločitve življenja pa sklepamo po znanju / izkušnjah, ki smo jih dobili kot otroci in so plod očetove energije. Ko razmišljamo, delujemo kot je deloval oče, ko se odločamo, delujemo kot oče, vedno je v igri moška figura. Dejstvo je samo eno, moška energije je bolj fokusirana, bolj ciljna in tukaj je osnova. Ženske so sicer boljše na področju multitaskinga (večopravilnosti) ter kreativnosti, ampak ne toliko v ciljni usmerjenosti. To je tudi glavna prednost moške energije, ni pa edina.

»Moška energije je bolj fokusirana, bolj ciljna. Imamo jo VSI, torej jo aplicirajmo.«

Moška energija poleg ciljne usmerjenosti omogoča tudi: boljše strateško razmišljanje, boljšo tehnično predispozicijo (tako fizično kot mentalno), samostojno delovanje ter (načeloma) je fokusirana na pogum in moč (tako fizično kot mentalno). Če pogledaš lastnega očeta kaj vidiš? Partnerja ali samega sebe? Vzorci so prisotni. Neglede na spol vedno najdemo moško energijo v nas. Poanta je samo ena ali jo uporabljamo oz. koliko na nezavednem področju uporabljamo moške energije. Moški jo uporabljamo stalno, logično smo moški ,😊 ženske pa odvisno kakšno vlogo izpolnjujejo. Pomembno je samo eno, negovati je potrebno tako moško kot žensko energijo. Obe sta prisotni v obeh spolih, samo vloge, ki jih dnevno igramo, nas ločujejo.

»Moška energija poleg ciljne usmerjenosti omogoča tudi: boljše strateško razmišljanje, boljšo tehnično predispozicijo (tako fizično kot mentalno), samostojno delovanje ter (načeloma) je fokusirana na pogum in moč (tako fizično kot mentalno)«

Torej kako lahko spodbudiš moško energijo? Odgovor je preprost in zapleten obenem, saj smo moški malce posebni. Iz vidika energij smo (preveč) trmasti in nezaupljivi do novosti. Po domače, težje gremo iz cone udobja, če že je prisotna velika skepsa po uspehu. Ustaljeni tiri so za nas edina opcija. V kolikor ni tako, je v našem razmišljanju že prisotna ženska energija, pomešana z izkušnjami. Torej vam ženskam se bo težko poistovetiti z moškim razmišljanjem in energijo, ker ne funkcionirate na takšen način. Brez skrbi obstajajo orodja in načini, da prebudite moški pristop oz. moški, da poglobite/mo slednjo. To so: planiranje na papirju, strateško delovanje, raziskovanje, reševanje sporov, delo na fizični moči ter delo na samostojnosti.

»Orodja za prebujanje moške energije: planiranje na papirju, strateško delovanje, raziskovanje, reševanje sporov, delo na fizični moči ter delo na samostojnosti.«

Ko govorim o planiranju in strateškem delovanju, govorim o dobesednem načrtovanju in urejanju prihodnjih izidov na zelo strukturiran način preko papirja in akcije, doslednega izvajanja strategije. Vem, suhoparno, vendar tako funkcionira večina moških. S tem načinom dosežemo dvoje in sicer: občutek, da smo zmožni doseči želeno ter oblikujemo pot za dosego cilja. S tem pridobimo (vizualiziramo) želeno oz. prebudimo občutek, da imamo želeno. Reševanje sporov je povezano z delom na samostojnosti in tudi samozavesti. Krepitev samostojnosti in samozavesti z enostavnim orodjem odločanja oz. sprejetja odločitev vodi do lažjega reševanja sporov. Saj tako krepiš proces sklepanja in izvedbe odločitev, kar vodi v aktivno reševanje sporov. Z aktivnim reševanjem sporov pa pridobi oseba na samozavesti in samostojnosti. Raziskovanje pa delno pogojeno z kreativnostjo, to pomeni žensko energijo, vendar je pri kreativnosti pomembna strategija in fokus na cilj. Kam želiš priti? To se vprašaj in naredi plan ter ga dosledno izvajaj. Vem, da bo uspešno realiziran.    

Naj na koncu opozorim tudi na en vidik, ki ga poznamo vsi. To je prenašanje neuspehov, strahov, zavrnitve ter občutka majhnosti. So ti občutki poznani? Za vse je to kruta šola življenja, vendar še posebej za moške, še posebej ko/če delujemo iz cone udobja in ne dosežemo željenega. Z dosledno dnevno uporabo oz. izvajanjem pristopov in orodjih neposredno vplivamo na vse neželene aspekte življenja.

»Dosledna uporaba orodij: planiranje na papirju, strateško delovanje, raziskovanje, reševanje sporov, delo na fizični moči ter delo na samostojnosti zmanjšuje neželene aspekte življenja.«

Moška energija je pomembna prav tako kot ženska. Jin & jang morata delovati v ravnovesju in cilji bodo doseženi.

Avtor
Tomaž Tinta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.