S pravim talentom do uspeha v karieri in doma

Kaj je talent? Talent lahko definiramo kot specifično naravno sposobnost ali zmožnost posameznika. Tako je talent definiran, praktično po vseh pomembnih literaturah. Talent je zelo pomemben predvsem na poslovnem področju v podjetjih, zato je pametno odkrivati talente. Se strinjaš? V tvojem podjetju iščete talente? So nagrajeni? Talent je lahko vsak vzorec razmišljanja, čustvovanja ali vedenja, ki ga lahko v podjetju produktivno uporabimo. Osebna vprašanja na temo talenta:

  • Poznaš svoje talente?
  • Jih razvijaš?
  • Kakšna oseba si? Si raziskovalna ali ne?

Vem, definicija ni nič novega, definitivno pa talent ni samo to, ni samo skrito znanje, veščine, razmišljanje in čustvovanje. Je bistveno več…

talent je kombinacija vsega napisanega in predvsem NARAVNANOSTI.

 »Talent je kombinacija vzorca razmišljanja, čustvovanja ali vedenja in predvsem NARAVNANOSTI«

Ko govorim o naravnanosti, mislim na naravnanost na uspehe, tako imenovano ciljno naravnanost in predvsem misim na naravnanost nase. Na odkrivanje sebe, na spoznavanje in premagovanje lastnih omejitev ter na miselne preskoke. Vem, to so vzorci razmišljanja, ampak tukaj se bolj osredotočam na energijsko osnovo mentalnih vzorcev, ki je osnova vsega že prej definiranega.

»Ko govorim o naravnanosti, mislim na naravnanost na uspehe, tako imenovano ciljno naravnanost in predvsem misim na naravnanost nase.«

Naravnanost na uspeh sem že predstavil v vseh do sedaj objavljenih blogih, jo dodobra razčlenil, pomembno pa je kako vidimo uspehe sami, kako gledamo na svet, kako vidimo lastne doprinose ter kako delujemo. Ena in ista stvar zapakirana v celoto, govorim o videnju sebe. Seveda tukaj ni pomembno samo videnje sebe, ampak tudi akcija, delovanje, ki se rezultira v uspehu, tako na mentalnem kot na fizičnem področju. Verjetno se sprašuješ kako je talent povezan z videnjem sebe, no slednji je povezan prav na področju uspeha. Po domače, v kolikor ne veš kaj so tvoji talenti, ne boš uspešen. Uspeh pa je generiran ravno iz mentalnega področja, neotipljivega področja, tukaj dosežeš preskok v vseh pogledih. To pomeni, da moraš sebe odkrivati, sebe raziskovati. Z raziskovanjem pa dosežeš nove kompetence ter posledično vplivaš na nove mentalne vzorce. Ja dogajajo se napredki tako na fizični kot mentalni ravni. Vse definirano pa je izven znanega, izven cone udobja. Torej cona udobja, ti ne bo nikoli prinesla napredek in uspeh. Če mi ne zaupaš poglej vase in se vprašaj, kdaj si dosegel največje uspehe?

»Kako si naravnan: kako vidiš lastne uspehe, kako gledaš na svet, kako vidiš lastne doprinose ter kako deluješ, ustvari tvoje talente«

Poleg tega pa se dogaja slednje: pri odkrivanju sebe spoznavaš lastne sivine. Slednje pa vodijo do novih procesov, procesov odkrivanja lastnih omejitev, lastnih »slabih« navad in razvad. Vsaj mi mislimo, da so ugotovitve / spoznanja negativna. Si tudi ti takšen? Vsi smo takšni, tudi sam sem marsikdaj poln negativizma. To je človeško, je pa pomembna reakcija na ugotovitve. Talent sem sam odkril v nastopanju in predajanju življenjskih modrosti. Da sem to odkril, pa je preteklo veliko vode (veliko časa) in predvsem negativnih misli in negativnih dogodkov. Zelo na kratko: skoraj sem umrl, bil sem praktično že iz telesa, bil sem že odpisan, ampak sem se odločil za povratek in predvsem sledenje srcu. Srce pa mi pravi nastopaj, uči in deli življenjske izkušnje. Enostavno, seveda, pot do ugotovitev pa ni bila enostavna. Veliko sivih področji in preizkušenj sem dal čez in ja najbolj črna / negativna izkušnja mi je prinesla najboljšo ugotovitev. To je to, odkril sem lasten talent na najbolj negativni izkušnji življenja. To potrjuje teorijo, največje sivine prinašajo prebojne inovacije. Prebojne inovacije pa so tiste, ki so drugačne od obstoječega, zato se ne ustraši, ampak pogumno stopi na pot, ki te kliče.

»Pri odkrivanju sebe spoznavaš lastne sivine.«

Verjetno se sprašuješ kako odkriti talent? Eno in precej bolečo ter tudi najbolj pogosto rešitev sem ti že definiral. Druga najbolj pogosta pa vključuje uporabo razuma. To je s pridobivanjem kompetenc na (želenem) področju dela ali na kratko z formalnim izobraževanjem oz. dopolnjevanjem. Sem spadajo webinarji (splet), predstavitve (power pointi), tečaji itd. Z uporabo slednjega, poleg formalnega znanja prejmeš oz. odkrivaš sebe, odkrivaš zanimanja oz. na kratko nov svet. Ta pristop vodi k novim formalnim izobraževanjem, ki pa ni nujno, da so plačljiva. Zapomni si, denar je posledica vložkov, enako velja za podjetje. Talent pa ni nujno povezan z formalnim področjem, želje segajo dlje, segajo vate. Torej jih poslušaj in naredi preskok, izobražuj se. Prej ali slej bo tvoje zanimanje šlo v tvojo notranjost, zavestno ali podzavestno. Šlo bo in dosegel boš preboj.

»Z uporabo formalnega izobraževanja boš dosegel preboj na že znanem, to pa te bo vodilo do odkrivanja sebe na neznanem področju.«

In kot tretji pristop uporabi igro. Otroci so ti lahko za vzor. Ko pride otrok na planet Zemlja je čist, z vzgojo in izobraževanjem ga ukalupimo. To pomeni, da ga »naučimo« razmišljati samo z glavo. Je to prav? NE, ker se tako oddalji od sebe, oddalji se od zanimanja, oddalji se od talentov. Kaj je torej tvoja naloga? Ja, igrati se, raziskovati in pri tem uživati. Bodi kot otrok in v kolikor imaš otroke, dovoli jim se igrati, dovoli jim pokazati razmišljanje. Na poti raziskovanja boš naredil milijon napak, vsaj tvoj razum in okolica bosta tako pravila. Kljub temu ti se ne oziraj na to, ampak se fokusiraj nase. Fokusiraj se na spoznanja in predvsem fokusiraj se na tvoja zanimanja. Le-ta kažejo pot do talenta. Običajno te bo igranje vodilo na več koncev in prav je tako. Lastne inovacije se bodo zgodile samo ob mreženju vseh ugotovitev in zanimanj. Tako boš dosegel praktično novost pri tebi. Slednja te bo lahko vodila do preboja na trgu, lahko pa bo samo stopnička do naslednje ugotovitve in cilja, sploh ni pomembno kaj bo na koncu, ker boš itak boljši in večji oz. bogatejši. Vsak je unikaten na tem planetu in dovoli si se spoznati in prepoznati. Tako boš odkril potencial, odkril boš nekaj novega, nekaj kar (še) ne veš. Verjamem, da boš uspešen na poti, samo dovoli si.

»Igraj se in prepoznaj zanimanja, mreži ugotovitve in zrasti. Le tako boš večji in boljši.«

Talent(e) imamo vsi, vsi smo dragoceni za planet Zemlja, vsak je tukaj z namenom, naša prva naloga je odkriti talente in jim slediti. Vsak jih ima veliko, samo odkrij jih in akcija. Je enostavno? Ni. Ko pa odkriješ kaj te žene, pa samo »akcija in dolge luči«.

Avtor
Tomaž Tinta

Audio zapis na youtube kanalu:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.