[#17 VLOG] Slap Savica in Bohinjsko jezero (vožnja z vlakom in izlet z ladjico)

Po dopustu na Kefaloniji sva šla ponovno v akcijo in začela raziskovati našo čudovito deželico. Da ne bo samo Primorska na tapeti, sva se odločila za potep na Gorenjsko. Tokrat z vlakom. 😊 Že dolgo se nisva peljala z vlakom in prav super je bilo podoživeti vožnjo.

Nekaj tehničnih podatkov

Lastnosti
Kraji Slap Savica, Bohinj, Bohinjska Bistrica
Način prevoza avtomobil ali vlak
Zanimiva doživetja Vožnja z ladjico po Bohinjskem jezeru Cerkvica SV. Janeza Krstnika
Vstopnina do slapa Savica Odrasli: 3 €
Otroci (7-14 let): 1,50 €
Čas hoje od doma Savica do slapa Savice 20 minut prijetne hoje
Vožnja z ladjico po Bohinjskem jezeru Enosmerna: Odrasli: 9 € Otroci: 6,5 €
Dvosmerna: Odrasli: 10,5 € Otroci: 7,5 €
Cena avtobusa Bohinjska Bistrica – Slap Savica 4,5 €
Cerkev sv. Janeza Krstnika Cerkev: 3 € Zvonik: 2 €

Na vlak sva vstopila na železniški postaji v Anhovem, ker sva v bližini tudi doma. Najina končna postaja je bila Bohinjska Bistrica, od koder sva se naprej odpravila do najinega glavnega cilja, slapa Savice. Vožnja z vlakom je trajala približno 1 uro. Ker je bilo še poletje in še vedno čas dopustov je bil vlak nabito poln in sva en del poti kar stala. Ampak kljub temu je vožnja vlakom vedno zanimiva. 😊

V Bohinjski Bistrici vozijo avtobusi iz železniške postaje ali avtobusne postaje v samem kraju v različne smeri (do Vogla, Bohinja, slapa Savice), samo pravi avtobus moraš izbrati. Veliko avtobusov vozi brezplačno v poletnem času ravno zato, da se izognejo preveliki gneči avtomobilov.

Šla sva do avtobusne postaje v mestu in čakala avtobus. Dobri dve uri sva čakala na avtobus, saj sva prvega nekako zamudila, zaradi vse gneče in zmešnjave ob prihodu na železniško postajo. Ja sva se kar načakala in ko sva že mislila, da ne bova dobila prevoza do slapa je prišel avtobus in odpeljal proti slapu. Od Bohinja do samega slapa Savica je pot kar ozka in en manjši avtobus in avtomobil se kar težko srečata na določenih predelih. Tako da je bila vožnja do tja kar pesta in zanimiva. 😊

Od samega izhodišča pri domu Savica pa do slapa vodi urejena in varovana pot z urejenimi stopnicami, ki jih je kar 553 vsega skupaj. Ja 553 kamnitih stopnic, pot pa vodi večinoma po gozdu in je prav prijetna in lahka, primerna tako za najmlajše kot tudi za starejše. Ko sva prišla do slapa pa naju je pričakal prijeten hlad in seveda dvopramenski slap. Večji slap meri v višino 78 m ter manjši slap pa v višino 25 m. Največ pretoka je spomladi in jeseni. Slap Savica je res edinstven. Je eden izmed najbolj znanih slovenskih slapov in je bil v navdih nekaterim pesnikom kot so France Prešeren (Krst pri Savici), Valentin Vodnik ter še mnogim drugim.

Od tu sva se odpravila nazaj proti domu Savica in na avtobus do prve naslednje postaje Ukanc. Odločila sva se namreč za novo doživetje in sicer za vožnjo s panoramsko ladjico po Bohinjskem jezeru. Šla sva v eno smer od Ukanca do Ribičevega laza. Vožnja z ladjico je bila zelo poučna, saj je bila vodena in smo marsikaj novega izvedeli. Poleg tega pa je vožnja zelo umirjena in prijetna, ter na vsaki strani seže pogled na gore. 😊 Samo Bohinjsko jezero pa je največje naravno jezero v Sloveniji. Leži v ledeniško izoblikovani jezerski skledi. Jezero se poleti segreje do 22 °C, pozimi pa velikokrat tudi zmrzne. Jezeru nudi možnosti za številne vodne aktivnosti. V toplejših mesecih nudi možnost plavanja, potapljanja, vožnje s čolnom, kajakom, kanujem, supom, pozimi pa sicer bolj redko, ampak je lahko tudi možnost drsanja (na lastno odgovornost). Poleg tega pa se okrog jezera lahko tudi sprehodite. 

Druga stran jezera Ribičev laz je ravno tako kot v Ukancu zelo živahna in polna turistov. Pot naju je zanesla mimo parka ter nato čez most do cerkve sv. Janeza Krstnika. Cerkev je stara preko 700 let in spada med najlepše primerke slovenskega srednjeveškega stavbarstva in stenskega slikarstva. Cerkev je vsekakor vredna ogleda, saj so tu ene najstarejših fresk na slovenskem. Poleg tega pa je to kulturno zgodovinski spomenik Bohinja.

Počasi se je že bližala najina ura za odhod na vlak, zato sva se odpravila proti Bohinjski Bistrici, katero sva tudi na hitro raziskala. In sicer že od daleč je vidna cerkev sv. Miklavža. Nisva si mogla kaj, da ne bi naredila še nekaj slik te cerkve. Ker je bila žal zaprta, sva se zadovoljila s fotografijami zunanjosti.

In tako se je najin dan na Gorenjskem zaključil. Sledil je le še povratek na vlak, kjer sva tudi en lep del poti stala, zaradi velikega števila ljudi. Ampak, da vam prišepnem, peljala sva se pa brezplačno. Pa psst, tega ne okoli govorit. 😊

Vožnja z vlakom bo vsekakor še prišla na vrsto, naslednjič pa greva nekam v najinih domačih krajih. 😊

Avtor
Mojca Tinta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.