Vizualizacija in akcija do boljše kariere

  • Se zavedaš lastnih omejitev in si pripravljen narediti preboj?
  • Imaš motivacijo za uspeh?
  • Delaš v smeri izhoda iz cone udobja?

Vprašanj na temo lastne samokritičnosti je veliko, prav tako tudi odgovorov, a najbolj pomembno vprašanje zase je: želiš napredek ali ne? Odgovor v kolikor želiš napredek je samo eden, ŽELIM. Torej kaj boš naredil, da boš dosegel napredek. Ja itak, učil se bom! Torej greš iz cone udobja v neznano, torej si pripravljen narediti premik / preboj in to pomeni, da imaš motivacijo za uspeh. Naj ti pokažem v nadaljevanju, zakaj mislim tako kot navajam v naslovu.

»Želja do napredka in Akcija sta ključnega pomena za osebno rast / dosego želenega cilja = USPEH.«

»Edino kar te ovira, si ti sam« je teza, ki te ne pusti ravnodušnega. Je tako? Ampak je na mestu, v kolikor deluješ v smeri napredka, govorim o osebnem napredku. Kot sem ti pokazal preko BLOG-ov, sta tako osebno kot poslovno področje povezana. Ne da se ju ločiti, čeprav vem, da poskušaš tako osebne kot poslovne zadeve ločevati. Ti uspe? Verjetno ti je lažje en delček poslovnega sveta in en delček osebnih zadev ločevati. Govorim o nalogah. Le te se da logično ločevati, tudi zapisati. To ti je poznano, je tako. 😊 Kaj pa ostali del, ki obsega razmišljanja o sebi in bližnjih ter planiranja, organiziranja in kontrolo pripomočkov ter sistemov za lažje življenje (vse stvari razen kar je povezano z nalogami in obveznostmi)? To pa je nemogoče ločiti, ker vedno posežeš v področje osebnega ali poslovnega vidika. Torej na kaj se nanašata omenjeni področji? Razmišljanje o sebi in bližnjih je predvsem zadeva orientirana najprej nate. V kolikor boš spoštoval sebe, boš dal sebe na prvo mesto in posledično bodo tudi bližnji doživeli dobro izkušnjo. Obenem bo delodajalec doživel izkušnjo tebe, ki je na vedno višjem nivoju. Enako, če ne podobno je ko pridobivaš dodatno znanje. Vedno boljši si, vedno bolj kompetenten in posledično bolj verodostojen in posledično tudi bolj suveren in zadovoljen sam s seboj. Logično, je tako? Na praktičnem primeru sem ti pokazal tako osebni kot tudi poslovni del. To sta zelo povezani področji in eno brez drugega ne gre. Torej ti si tisti, ki ovira napredek, ti si tisti, ki vodi do uspeha. To pomeni, da najprej začneš pri sebi in končaš na poslovnem področju. Vedno!

»Edino kar te ovira si ti sam.«

To pomeni, da moraš delovati iz sebe, da moraš sebe spoštovati, da moraš sebe gledati kot nepopisan list. Je to enostavno? V besedi ja, v dejanjih malo manj. Razlog tiči v AKCIJI. Kolikokrat si rekel, da boš nekaj naredil, pa nisi? Verjamem, da smo si podobni. Verjetno se sprašuješ, če delaš kaj narobe? Ker smo ljudje iz mesa in krvi je odgovor ne, vse je lekcija. V kolikor nisi motiviran danes, da nekaj narediš in se aktiviraš, potem boš v naslednjih dneh oz. obdobju. Edina naloga, ki jo imaš, pa še to ni naloga, ampak dobronamerni predlog je, da se usmeriš vase in se odkrivaš. To pomeni, da odkrivaš zanimanja in obenem brez zadržkov greš na vsa dodatna izobraževanja. Verjamem, da vse, kar se zgodi si planiral, če ne zavestno pa podzavestno. Torej vsaka izkušnja ti bo prinesla nekaj dobrega in vsako znanje te bo obogatilo. Glej iz prizme uspeha oz. v žargonu kozarec poglej pol poln in ne pol prazen. V kolikor boš na življenje gledal iz pozitivnega pogleda, boš dosegel aktivacijo, ta pa te bo vodila k uspehu. Torej poglej na svet z velikimi in predvsem pozitivnimi očmi.

»Poglej nase kot na nepopisan list, fokus postavi na odkrivanje in zaupaj, da te vsako znanje bogati. Vse to te pelje v AKCIJO in posledično do uspeha.«

Že na začetku sem ti postavil vprašanja, ki vključujeta tako akcijo kot motivacijo. O akciji sem že govoril, naj ti zaupam še nekaj besed o motivaciji. Kaj mislim s tem, ko govorim o motivaciji? Govorim o motiviranosti za dosego želenih ciljev ter najbolj pomembno OSEBNO RAST. Ne boš dosegel napredka, dokler se ne boš odločil, da greš naprej. V to pa te lahko prisilijo dogodki (šef, izguba službe, ločitev itd.) ali pa želja po napredku (osebna odločitev zaradi stagnacije). Vedno govorim o motivu, da nekaj narediš. Motiv je lahko zunanji ali notranji, vedno pa je prisoten. V coni udobja ne boš dosegel napredka oz. bo le ta minimalen. Vsi motivi te bodo prisilili po novem, karkoli že to pomeni. Ali boš upošteval želje in predvsem šel v AKCIJO z orodji za pridobitev novega znanja, je pa od tebe odvisno. Odloči se in stopi iz cone udobja ter poizkusi nekaj novega, kar prej nisi naredil. Vem strah ti lahko ubije vso željo po novem, ampak prosim naredi to, da zmanjšaš napetost:

  • Vprašaj se, če ti je udobno kjer si?
  • Vprašaj se, kako bi bilo (kakšno bi bilo počutje) z novim znanjem?
  • Ter vprašaj se, kakšni bodo končni izpleni?

Rezultati oz. ugotovitve bi te morale pripeljati do lažje akcije v smeri premagovanja straha in usmeritve na novo področje. Zelo na kratko, motiv za dosego cilja naj te pelje do uspeha. Enostavno povedano, veliko težje je izvedljivo, sploh če je motiv zunanje narave (npr. šef) oz. če gre čez tvoje želje in potrebe. Kako tedaj premagati sebe in se spraviti v akcijo oz. se motivirati? Predvsem z analiziranjem sebe, z analiziranjem kaj bo novo znanje doprineslo meni in predvsem si predstavljati sebe s tem znanjem. Vizualizacija bo tukaj najboljša izbira.

»Vizualiziraj sebe z novim znanjem in pridobil boš pogum, ki te bo vodil do uspeha.«

Vsi BLOGi do sedaj so naravnani, da te spravijo v akcijo. Sem to dosegel? Svetujem ti, da se spraviš v akcijo, da pogledaš nase iz zornega kota učenca in se neprestano učiš nekaj novega. Tako boš dosegel manj upora ter manj neželenih »šol« (izkušenj).

Avtor
Tomaž Tinta

Audio zapis na Youtubu

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.