[#18 VLOG] Kolovrat (muzej na prostem z razgledi)

Najino raziskovanje se je tokrat preselilo v bližino najinih domačih krajev. Odpravila sva se na Kolovrat, kjer je muzej iz časa prve svetovne vojne na prostem. Hmm takšne zanimivosti in čisto blizu, pa še na prostem. Vsekakor jih je vredno obiskati. 😊

Lastnosti
Kraji Kolovrat
Dostop iz vasi Ročinj
iz vasi Idrsko
iz vasi Volče
Zanimiva doživetja Muzej na prostem
Čas ogleda cca. 3 ure
Vstop prost

Naj vam najprej razložim, kje je ta Kolovrat. Kolovrat je greben nad desnim bregom reke Soče. Do Kolovrata lahko dostopamo po več poteh in sicer:

  • v vasi Ročinj zavijemo proti vasi Kambreško in se peljemo po cesti vse do muzeja na prostem. Vmes pa pazimo, da ne zavijemo na Italijansko stran. 😊 Če želite seveda lahko, saj je čez mejo še en muzej, ki pa ga nameravava ravno tako v prihodnje obiskati.
  • v vasi Idrsko med Kobaridom in Tolminom proti vasi Livek ter nadaljujemo pot vse do muzeja.
  • v vasi Volče oziroma takoj za krožiščem na poti proti Kobaridu zavijemo za Solarij in nadaljujemo vse do vrha do muzeja.

Na Kolovratu pri informacijski tabli je vstopna točka v muzej na prostem. Tu je bilo eno izmed bojišč soške fronte. Italijanska vojska je tu zgradila velik sistem tretje obrambne črte, ki je bila na začetku kot nepremagljiva ovira. Nato pa so Nemci pregnali Italijane in osvajali območje naprej in tako povzročili sesutje italijanske fronte.

Na tem območju lahko vidimo obnovljena poveljniška in opazovalna mesta, kaverne, strelske jarke, mitralješke in topniške položaje. Vsekakor se je zanimivo sprehajati po strelskih jarkih, zelo zanimive pa so tudi polžaste stopnice v eni izmed kavern. Ko se spuščaš v kaverno nastane čista tema in prideš lahko skozi samo še na slepo ali pa s pomočjo baterije oziroma lučke na telefonu. V veliki meri so materiali original, kateri so se uporabljali v vojnem času. Muzej je čezmejni in se nadaljuje tudi na italijanski strani.  

Poleg teh doživetij pa Kolovrat nudi čudovite razglede na vse strani neba in sicer od pogleda na soško dolino, Krn, Beneško Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino, vse do Jadranskega morja.

Na Kolovratu imate veliko možnosti za pohodništvo in kolesarjenje. Midva sva »nevede« osvojila vrh na Gradu v višini 1115 m, ki je praktično v bližini muzeja na prostem. 😊 Kakor pravijo, da vse poti vodijo v Rim tudi tu poti vodijo proti Kuku, ki je s svojimi 1243 m najvišji vrh Kolovrata. Na vrhu je več oddajnikov in če sem že prej omenila, da se odpirajo lepi razgledi, tu seže pogled še dlje. 😊

Lahko bi rekli od višine se zvrti, ampak te višine ponujajo res čudovite razglede, še posebej ob jasnem vremenu. Še boljše pa je če te razglede združimo s poučno zgodovino, za katero je bolje, da se ne ponovi.

Tako majhen košček Slovenije in toliko ima za ponudit. To je res neprecenljivo. Najine dogodivščine se nadaljujejo, tako da sledijo še bolj zanimive vsebine. 😊

Avtor
Mojca Tinta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.