[#19 VLOG] Vas Slapnik in korita Krčnik (zapuščena vas in soteska potoka Kožbanjšček)

Zadnje čas lahko veliko slišimo o zapuščeni vasici Slapnik v Goriških Brdih. Seveda ne bi bila midva, če se ne bi prepustila, da naju vodi radovednost in šla obiskat to vedno bolj slavno vasico. 😊

Lastnosti
Kraji Slapnik Potok Kožbanjšček s koriti Krčnik
Zanimiva doživetja Zapuščena vasica Korita Krčnik
Vstop prost

Slapnik je popolnoma zapuščena vasica v Goriških Brdih, kjer že več kot 40 let ne živi nihče več. Po pripovedih so tu živeli premožni kmetje z živino in vrtovi ob vasi. Ljudje so se odselili in hiše so prepuščene na milost in nemilost zobu časa in vremenskim razmeram. V sami vasi pa so še kako živi razni zanimivi motivi in prelepi kamnoseški detajli. Vsaka hiša je po svoje nekoliko drugačna z drugačnimi detajli, zanimivostmi. Kakor pravijo pa ta vas ne bo več dolgo samevala. Zanjo se zanimajo zasebni vlagatelji, ki si želijo vas obnoviti skozi resničnostni šov. Po sami obnovi pa je plan, da bi tu uredili hotele za goste, ki si želijo več miru in stika z naravo.

Marsikdo bo mogoče rekel, ehh razpadajoče hiše, tu pa res nimaš kaj videti. Najprej sva bila tudi midva nekoliko skeptična in si postavljala vprašanja, kaj pa sploh lahko vidiva in pričakujeva od te vasi, ampak ko sva jo obiskala pa je na naju pustila čisto drugačen vtis. Res je, da so razpadajoče hiše, ampak so nekako še žive. Zanimivi so razni detajli in stvari, ki so jih včasih uporabljali. Že ko sva prišla v bližino so bili zanimivi občutki, potem pa ko sva začela raziskovati, sem bila res pozitivno presenečena. Ne da bi me pritegnile razpadajoče hiše, ampak že sama neokrnjena narava, ki obdaja vas te nekako pomiri in vrne v tisti čas, ko so ljudje še živeli tu.

Je pa res, da je potrebno pri obisku biti previden, saj se objekti rušijo in je pred vstopom v vas celo tabla z napisom, da je vstop na lastno odgovornost. Zaradi hiš, ki so v zelo slabem stanju in zidov, ki so se porušili je potrebno paziti na korake. Po sami vasi sva se sprehajala kar dobre dve uri in ni nama bilo dolgčas.

Ko sva vas dodobra prečesala, sva se odpravila na drugo najino destinacijo v Goriških Brdih in sicer potok Kožbanjšček in korita Krčnik. Do korit se iz najine smeri da prit mimo vasi Nozno in Belo, nato pa vodijo table proti koritom ali pa iz smeri Dobrovega proti Neblem. Do samih Korit se da priti z avtomobilom, vendar pa zakaj ne bi naredili še nekaj zase. Avtomobil lahko pustite tudi že kje prej in se nato odpravite proti koritom na sprehod. Pot je asfaltirana in nezahtevna.

Z velikim veseljem bi se tudi midva odpravila peš do korit, vendar nama ta dan vreme ni bilo ravno naklonjeno in sva se do cilja odpeljala kar z avtomobilom. Na koncu sva za kratek čas uspela pregnati dež, ravno toliko, da sva si uspela pogledati še korita Krčnik.

Korita Krčnik so ena najlepših naravnih znamenitosti v Sloveniji, ki je zavarovana kot kulturni spomenik. Zanimiva so v vseh letnih časih. Čisto na začetku korit se lahko lepo vidi slap, v višini 1,5m, ki pada v kotlico struge potoka. V sušnem obdobju lahko tega slapa ne boste videli in doživeli, kakor midva tokrat ne. Sva imela srečo doživeti ta slap že enkrat prej, ko sva že obiskala korita. In je res čudovito. V sami strugi potoka je viden naravni most, ki se razpenja čez strugo, ustvarila pa ga je deroča voda. Ja voda ima neizmerno moč.

Takšni mostovi so v Sloveniji zelo redki. Korita sama so dolga 40m, široka pa nekje med 0,5m in 6m, ter globoka nekje 6m. Primerna so tudi za potapljače, vendar samo za posameznike ali zelo majhno skupino ljudi, saj je vse bolj ozko in tesno.

Goriška Brda imajo kar nekaj zanimivosti in tokrat sva se odločila za obisk teh dveh zanimivosti. Verjamem, da iz Slapnika, vsaj kakor sedaj govorijo še nekaj bo in bomo lahko še veliko slišali o njem. Bo pa potem res zanimivo primerjati sedanje stanje z obnovljenim stanjem. Pustimo času čas, da vidimo kaj nam bo prinesel. Vsekakor pa se bova v Goriška Brda še vrnila in obiskala še vse ostale zanimivosti in znamenitosti, ki jih ponujajo. Do takrat pa se beremo. 😊

Avtor
Mojca Tinta

2 razmišljanji o “[#19 VLOG] Vas Slapnik in korita Krčnik (zapuščena vas in soteska potoka Kožbanjšček)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.