Koraki do boljše kariere

 • Veš kaj je optimizem?
 • Deluješ optimistično?
 • Si pozitiven po naravi?

Verjetno se sprašuješ kaj sploh je optimizem. Ko boš poznal definicijo optimizma, boš lažje definiral oz. odgovoril na zastavljena vprašanja. Optimizem izvaja optimist in vidi vse v življenju boljše (SSKJ). Torej je naravni talent za pozitivno delovanje. To je skrajna oblika pozitive, negative pa pesimist, ki vidi vse črno, vse najslabše. Torej kako deluješ?

»Optimizem izvaja optimist in vidi vse v življenju boljše.«

Veliko se govori o optimizmu, kot skrajni obliki zmanjševanja stresa in doseganja ciljev. Toda ali je res temu tako? Ali res samo z optimizmom dosežemo višje cilje? NE! Optimizem poda samo energijsko osnovo ali pogled na življenje in nič drugega. Res pa je, optimist doseže višje cilje, ampak samo z akcijo. Zakaj? Zato ker si posameznik že v osnovi postavlja višje cilje in obenem se ne boji padcev in strahov, kot jih najdemo v praksi. Optimist poišče in udejanji strategije za dosego ciljev in nima izgovorov. Torej samo zaradi truda (razumski vidik) doseže boljše rezultate. Tako kot pravi rek »Sanjaj o zvezdah in v najslabšem primeru boš dosegel luno«, tako tudi deluje optimist. Za njega ni nič nemogoče, za vsako stvar poišče pot do realizacije / je osredotočen na rešitve. Torej AKCIJA je tista, ki pripelje do realizacije, optimističen pogled na situacijo in življenje pa do akcije.

»Torej AKCIJA je tista, ki pripelje do realizacije, pogled na situacijo in življenje (torej optimizem) pa do akcije.«

Kako torej do optimizma? Kakšni so koraki?

 1. Izogibaj oz. spopadi se z negativnimi vidiki (misli in dejanja),
 2. Sebe daj na prvo mesto in tako fokus postavi nase,
 3. Delaj na fizični ter mentalni kondiciji,
 4. Nauči se reči NE,
 5. Upoštevaj občutke,
 6. Postavi prioritete ter izloči nepomembne zadeve iz življenja,
 7. Izobražuj se in raziskuj zanimanja,
 8. Druži se z osebami, ki te navdihujejo,
 9. Vizualiziraj sebe v prihodnosti,
 10. Postavi si realne in dosegljive cilje ter dopolnjuj seznam čez čas,
 11. Sanjaj in pusti domišljiji prosto pot,
 12. Postavi nove navade in krepi samozavest.

Torej deluj iz sebe, upoštevaj občutke in predvsem vlagaj vase. To je povzetek vsega, vendar ne pozabi, da je pomembna fizična in ne samo mentalna kondicija, da lahko zdržiš pritiske. Pomemben del pa je tudi reči ne (ta vidik, bom še posebej opredelil v naslednjih blogih), zato bom tukaj kratek. Pomembno je, da daš sebe na prvo mesto in izbiram, ki niso zate (to ti povedo občutki) enostavno rečeš NE. Prvič bo težko, potem bo vedno lažje. S tem ko boš upošteval občutke, boš tudi postavil prioritete v življenju in boš enostavno deloval v smeri sebe. Izobražuj se, vlagaj vase (orodij imaš ogromno) ter vizualiziraj sebe z novim znanjem. To ti bo omogočilo hitrejšo absorbcijo in predvsem zmanjševalo stres. Da boš lažje vzdrževal pozitivne občutke ter novo navado: optimizem se druži z ljudmi, ki podobno razmišljajo in delujejo. Na koncu pa je zame najbolj pomembna in velikokrat uporabljena stvar – sanje. Sanje so zame most do uspeha. Brez njih ne bi nikoli bil to kar sem, torej tudi ti glej na življenje z očmi otroka in neprestano sanjaj. Kdor sanja ima možnost realizacije slednjih. Tudi zato ker boš šel v akcijo in nekaj naredil v smeri realizacije.  

»Torej deluj iz sebe, upoštevaj občutke in predvsem vlagaj vase.«

Optimizem, kot tak ima tudi omejitve. Predvsem je problematičen nadzor nad situacijami. Prav zato pravim, da so občutki zelo pomembni. Samo in zgolj upoštevanje občutkov bo pripeljalo do zdravega in uspešnega optimizma in tudi učinkovitega »nadzora«. Ko govorim o zdravem optimizmu mislim na realno postavljen optimizem. Optimist je nagnjen k pretirani pozitivi, ki lahko tudi izkrivi pogled, to pomeni, da je nadzor nad situacijami izkrivljen (običajno plitek). Samo občutki pripeljejo do prave mere nadzora, um definitivno tega ne ve.

»Samo in zgolj upoštevanje občutkov bo pripeljalo do zdravega in uspešnega optimizma in tudi učinkovitega »nadzora««

Poleg omejitev pa so pomembne tudi tvoja prepričanja. Slednja je pomembno, da so naravnana k uspehu neglede na zunanje in notranje dražljaje. To pomeni, da se ne bojiš skočiti iz cone udobja. Cona udobja za optimizem nikakor ni opcija, je bolj relevantna za obdržanje statusa quo. Obenem prepričanje v boljši jutri definitivno dobro vpliva nate. Sicer ja, to je komponenta optimizma, ampak vseeno jo izpostavljam, ker so izrazito pomembna za tvoj uspeh. Z afirmacijami boš postopno premagoval strahove in neposredno vplival na prepričanja, ampak to je proces. Definitivno bolj direkten in precej hitrejši pristop, in slednjega poznaš, z uporabo negativnih izkušenj. Slabe izkušnje bodo pospešile proces spremembe prepričanj. Sicer to je boleče, ampak je učinkovito. Nadalje bodo Izrazito učinkovita tudi tvoja (pozitivna) prepričanja, prepričanja k uspehu. Vem da boš dosegel preporod, ko boš presegel trenutne miselne vzorce in predvsem prepričanja.

»Preseži trenutna prepričanja z uporabo afirmacij ali uporabo negativnih izkušenj. Oboje bo učinkovito in bo neposredno pripeljalo do preporoda. Preporoda = uspeha«

Popoln mentalni preskok boš dosegel, ko boš spoznal, da je sreča in uspeh notranja komponenta. Ko bo postal optimizem del tebe, ko boš iskal rešitve in ne izgovorov, ko boš presegel pričakovanja, predvsem pa ko boš presegel željo po materialnem dokazovanju / uspehu. Zakaj ti to pravim? Ja ker uspeh se gradi postopoma, se gradi na dolgi rok in se ga gradi navznoter. To pomeni, da moraš biti najprej srečen sam pri sebi in nato se bo le to rezultiralo v realnem svetu in te privedlo do uspeha. Pomembno je, da postaviš sebe v situacije, ki so ti naklonjene, tako boš spodbudil realizacijo in predvsem boš z optimizmom vplival na dobro počutje ter posledično na tvoj notranji in zunanji uspeh. Vem, hrepeniš po zunanjem uspehu, zato ti to pravim. Z dobrim počutjem boš dosegel in presegel trenutne miselne okvire. Le ti te ovirajo, da greš naprej. Koraki do optimizma tako predstavljajo zgolj prvo stopnjo do tvoje sreče, čeprav bi morala biti ponotranjena, vem, si človek in gledaš po zunanji sreči. Te to dela večjega? To razmisli…

»Optimizem je začetek tvojega uspeha, ni pa to končna postaja. Torej bodi najprej optimističen, to pomeni imej pozitivne občutke, glej za rešitvami in predvsem planiraj pot do uspeha. Le ta bo prišel, samo ne iskati izgovorov in krivih poti, torej nekaj naredi v smeri realne realizacije…torej AKCIJA«

Verjamem vate, verjamem v tvoj uspeh samo naredi premike, mentalne premike najprej…sledi akcija in uspel boš. Povsod!

Avtor
Tomaž Tinta

Youtube:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.