[#20 VLOG] PARK VOJAŠKE ZGODOVINE v Pivki – Festival vojaške zgodovine

Festival vojaške zgodovine v mesecu septembru je prišel čisto po naključju v najin plan izletov. Najin plan za izlet je bil v bližino najinega kraja, vendar na priporočilo znanca (Andraž Ajdić), da se odvija festival v Pivki sva si pogledala program in nemudoma odločila za obisk festivala. In vsekakor nama ni bilo žal, saj je bilo zelo zanimivo in tudi poučno.

Lastnosti
Kraji Pivka
Zanimivosti Park vojaške zgodovine
Zanimiva doživetja Festival vojaške zgodovine
Vstopnina Festival 5 €/osebo Muzej 8 €/osebo

Čeprav ima Pivka z okolico marsikaj zanimivega, sva se odločila, da bo ta dan namenjen samo Parku vojaške zgodovine. In odločitev je bila prava, saj je bilo dogajanje pestro in tudi veliko za videt. Park namreč ponuja vpogled v kulturno in vojaško zgodovino Slovenije s predstavitvijo nastanka naše prelepe države Slovenije.

Že sam vhod v park naznani, da je tu marsikaj zanimivega, saj je pred vhodom razstavljen velik tank. No ja ne samo en, kar tri v nekaj presledkih. 😊

Sam park je zelo velik in razdeljen na paviljone, kjer so v posameznih paviljonih razstavljene bogate zbirke in eksponati.

Komanda je vhod v sam park. To je objekt, kjer je bil nekdaj poveljniški objekt vojašnice, danes pa je tu informacijski center parka, Turistično informacijski center Pivka, muzejska trgovina in muzejska restavracija Kantina. V zgornjih nadstropjih pa je razstava, ki prikazuje vojaško zgodovino širšega območja Postojnskih vrat. Tu se najdejo tudi občasne in gostujoče razstave.

Takoj zraven objekta Komanda pa se nahaja Paviljon A, kjer je razstava Pot v samostojnost in zelo lepo prikazuje kako je potekalo osamosvajanje Slovenije leta 1991. Z raznimi opravami, eksponati in filmčki je res nazorno prikazano tisto obdobje. Razstavljena so prevozna sredstva od letal, tankov in oklepnih vozil, ki so bila pomembna v tistem obdobju. Meni osebno takšne stvari po navadi ne zanimajo oziroma se niti ne poglabljam v takšne zadeve, vendar tu v tem parku sem enostavno srkala vase vse predstavljene in razstavljene eksponate in z navdušenjem občudovala vojaška vozila različnih tipov, ki jih je uporabljala vojaška armada. Ta vojaška vozila so bila za tisti čas tehniško zelo dovršena in so zbujala tudi strahospoštovanje. Le kako ne, saj so ta prevozna sredstva res gromozanska in te postane kar groza, ko pomisliš za kaj so se uporabljala. 😊 No ena izmed teh gromozanskih prevoznih sredstev je tudi podmornica…gromozanska podmornica Zeta. 😊 Po podatkih je dolga kar 19 metrov in 76 ton težka ime pa je dobila po črnogorski reki Zeti. Spada med žepne podmornice, glede na naloge, ki so jih izvajale takšne vrste podmornic pa je bilo rečeno, da večje podmornice niso primerne za naloge v Jadranskem morju. Ko stojiš pod njo je res neprecenljiv občutek te mogočnosti, ki jo oddaja. Na slovenska tla v Park vojaške zgodovine je prišla leta 2011 kot darilo Republike Črne gore. Podmornico si je možno ogledati tudi v notranjosti, kar pa midva nisva uspela videti, saj glede na to da je bil festival in s tem povečano število obiskovalcev je bila potrebna predhodna najava za ogled. No to mogoče ostane za kakšen izmed naslednjih ogledov. 😊

Paviljon B je naslednji paviljon, ki sva ga obiskala. Tu so razstavljena partizanske tankovske enote in zajema povečini tanke, oklepna vozila in orožje v času druge svetovne vojne. Poleg te razstave pa je tu še razstava Oklep svobode, kjer so razstavljena oklepna vozila in orožje, ki so prišli v Jugoslavijo iz Združenih držav Amerike v času po drugi svetovni vojni, kot vojaška pomoč po sporu med Titom in Stalinom, zaradi katerega je bila Jugoslavija izključena iz bloka komunističnih držav.

Paviljon C je posvečen artileriji. Pri tej besedi pa se mi kar jezik zapleta. Se vidi, da sploh nisem domača na tem področju. 😊 No, za marsikoga je ta beseda neznanka. Artilerija je topništvo in je bila kraljica bojišč, kot naj bi jo včasih imenovali. Se pravi, da so tu zajeta orožja kot so topovi, vozila za vleko tankov in podobno. Vse to je tudi v tem paviljonu predstavljeno od protiletalskih topov, do najboljših artilerijskih orožij druge svetovne vojne, poleg tega pa tudi šolsko letalo in zbirka letalskih bomb.

Med samimi paviljoni je razstavljena lokomotiva, ki pa ni navadna lokomotiva. Lokomotiva, ki je razstavljena je vrste 52 in je bila razvita med drugo svetovno vojno za potrebe nemškega osvajanja Evrope. Ta vojna lokomotiva je naredila prvo vožnjo leta 1942. Te vrste lokomotiv je bilo nato izdelanih kar 6200, ki so bile v času vojne po vsej Evropi in tudi na vzhodnem in ruskem bojišču.

Da pa je bil festival dopolnjen sta bila v bližini razstavljena še dva vojaška helikopterja, ki pa nista bila samo na ogled od daleč, ampak se je bilo možno tudi usesti v helikopter in videti vse te aparature in gumbe s katerimi upravljajo piloti. No ja vožnja s helikopterjem na ta dan ni bila na voljo. Ne bi pa bilo slabo, če bi omogočili tudi to možnost. 😊

V času festivala je bilo poleg možnega ogleda vojaške muzejske zbirke organizirano tudi pestro dogajanje. Da sva lahko vse videla sva morala nekoliko tudi gledati na uro in po ogledu enega paviljona iti na prizorišče dogajanja, da ne bi kaj zanimivega zamudila. 😊 Tako sva kmalu po vstopu v park že hitela na predstavitvene vožnje oklepne tehnike. Prvič sva imela možnost v živo in od blizu videti tanke v pogonu, kakšne vrste tankov obstajajo in kaj vse zmorejo. Bilo je prav poučno. Ob koncu vožnje je en izmed tankov naredil poseben vtis, saj je izpustil dim, ob katerem se je čisto vse zakadilo in se ni videlo nič. Seveda se je vse hitro razkadilo, ampak za pretentat sovražnika v času vojne je super rešitev.

Nekoliko kasneje je bila pa programu ponazoritev vojaškega spopada iz II. Svetovne vojne. Res prava ponazoritev spopada s streljanjem, napadom tanka in na koncu zmage enega nad drugim. Takšna ponazoritev je res super, vendar meni osebno je bilo zelo neprijetno. Bila je samo ponazoritev, resnično pa ne bi rada preizkusila oziroma bila v tistem času, ko se je to dogajalo. Ampak na žalost se je ter veliko življenj je bilo takrat izgubljenih in vse to je del naše zgodovine.

Sledila pa je še ena bolj prijetna predstavitev in sicer predstavitev letalskih sil Slovenske vojske s preletom. Letala slovenske vojske smo imeli možnost videti v delovanju in to dokaj od blizu. Zelo zanimiva izkušnja.

Prosti koncu sva se še sprehodila proti vojaških taborom. Postavljeni in predstavljeni so bili na prostem in sicer kako so tabori izgledali po posameznih državah in sicer od nemškega, ameriškega, partizanskega tabora ter drugih.  

Doživetje v Parku vojaške zgodovine in obenem festivalu je res enkratno in hkrati zelo poučno. Obisk parka in seveda tudi festivala priporočam res vsakomur, saj je zanimivo tako za posameznike, skupine kot družine z otroci. Meni osebno to področje ni blizu in tudi nisem ravno osvojila razlik med tanki, topovi, ostalimi prevoznimi sredstvi in orožjem, ampak sem z navdušenjem se sprehajala med paviljoni in lahko rečem, da me je sam park ter festival vojaške zgodovine vsekakor navdušil. Žal so vsa ta prevozna sredstva in orožja potrebni, glede na situacije v svetu, vsekakor pa bi bilo super, če vsega tega ne bi bilo potrebno.

V Pivko in okolico se pa vsekakor vrneva, saj je lepot narave ogromno in je še veliko za raziskati. 😊

Avtor
Mojca Tinta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.