Z (pravo) mimiko telesa in konkretnimi dejanji do kariernega uspeha

Pomembno je kako se vidiš, to sem definiral že v BLOGu »Najdaljša pot je bližnjica do sreče« ker sem ti nazorno definiral in pokazal, da je pogled nase ključnega pomena za srečo in posledični uspeh. Ko govorim o pogledu nase, mislim iz pozitive jasno, saj je zelo pomembno, da deluješ vedno pozitivno, ker si potem magnet za dobre dogodke in misli. Poleg tega pa te bo tudi posledično pripeljalo do uspeha in sreče. Torej:

  • Kako deluješ? Pozitivno?
  • Kakšen pogled gojiš do sebe?
  • Si odprt do novosti in krepiš samopodobo?

Nič ni irelevantno, nič ni nemogoče zate, to vem, saj vsak blog zaključim s stavkom o lastnem uspehu. Zakaj? Zato ker je uspeh odvisen od nas samih, mene in tebe. Nikoli ne bomo deležni uspeha, v kolikor bomo gledali samo iz vidika koristoljubja. To je vidik, da nekoga izkoristimo oz. prikrajšamo za nekaj. To je pogled iz negative oz. ima slabe korenine. Slabe korenine pa vodijo do neuspeha na dolgi rok. Na kratek rok boš mogoče deležen uspeha in boš tudi posledično srečen, ampak na dolgi rok definitivno ne boš žel potrebnega uspeha. Posledično bo tvoje počutje trpelo, bog ne daj tudi zdravje, zaradi stresa. Opozarjam te, nerealna pričakovanja in slab občutek vodita do stresa. Le to sem dodobra izkusil v službi, zato dodobra vem o čem govorim. Verjetno je tudi tebi poznan občutek stresa iz službe? No pomisli, kako si se takrat počutil in predvsem kaj je povzročilo stresno situacijo oz. občutenje. Verjetno se pa sprašuješ kaj ima to veze s pogledom nase? Ima in to 100% ker pozitiven pogled nase privede do manj stresa, manj napetosti, boljše komunikacije, lažje pridobitve novih kompetenc in znanj ter lepšega pogleda na svet. To so sicer stranski produkti pozitivnega pogleda nase, ampak vodijo do tvoje sreče in uspeha na dolgi rok.

»V kolikor pogledaš iz vidika koristoljubja, izkoriščanja oz. prikrajšanja nekoga je vidik / pogled iz negative in ima slabe korenine.«

Pozitiven pogled nase pove veliko o tebi, saj na takšen način izkazuješ lastno moč (mentalno moč). Moč, ki izvira iz tebe, moč ki je nedvomno samo tvoja in ne moja ali od koga drugega. Marsikdo bo lastno moč zamenjal za samovšečnost in menefregizem ampak ne mislim iz tega zornega kota. Mislim iz zornega kota, ko z lastnim nastopom izrazimo na eni strani strokovnost ter na drugi strani suverenost, jasno ne za ceno izkoriščanja kogarkoli drugega. Moč izrazimo iz sebe. To ni tako enostavno narediti, ubesediti je to preprosteje kot pa delovati iz lastne moči. Kot prva stvar, in to prakticiram tudi sam, veliko vlagaj v strokovnost. Veliko se udeležuj dodatnega izobraževanja, tečajev, seminarjev, tudi spletno izobraževanje pride prav in seveda prebiraj strokovno literaturo. Na drugi strani zmanjšuj stres in le-to narediš s fizičnim udejstvovanjem. To sem že večkrat omeni, naj bo še 1x.  Fizično udejstvovanje bo vplivalo na izločanje negativnih misli, občutkov, vrednot in prepričanj. Šport te bo vedno odrešil muk vsakdana, samo poizkusi in vztrajaj. Na tretji strani, deluj na področju nadzora misli (to sem že pokazal kako narediš, zato pojdi prebrati BLOG »Nadzor misli«) ter kot zadnja točka VADI! In ko mislim na vajo, mislim predvsem, da vadiš komunikacijo, vadiš odzive ter vadiš sprejemanje sebe.

»Pozitiven pogled nase pove veliko o tebi, saj na takšen način izkazuješ lastno moč (mentalno moč).«

Komunikacija je sicer govorna beseda, vendar pozitivno vpliva na sprejemanje sebe. Deluje na eni strani sproščujoče, v kolikor uporabljaš pozitivno govorno artikulacijo besed (pozitivne besede o sebi, ki izhajajo iz tvojega centra – to pomeni, da ne uporabljaš nikalnic in slabšalnih besed), ali pa zelo obremenjujoče, v kolikor uporabljaš slabšalne oz. izkoriščevalske besede (vedno zanikaš sebe, kritiziraš situacijo in osebe, težavo daješ na druge in ne nase). Govor vpliva na lastno percepcijo zaznavanja težav / izzivov v življenju in kaže na trenutno počutje. Slednjega lahko z lahkoto spremenimo, tudi ti ga lahko. Ja lahko, vem da kimaš z glavo, samo odloči se, da se boš bolje počutil in se boš počutil. Zelo preprosto vajo ti dam, treniraj nasmehe in ko boš slabe volje se posmej. N takšen način boš namreč telesu sporočil, da si vesel, pri tem pa ti bo pomagal hormon sreče. Vem, to ni rešitev izziva je pa začetek, kar pa bo na dolgi rok omogočilo lažje reševanja izziva. Na drugi strani, pozitivno počutje bo omogočilo lažje sprejemanja sebe. Vem, ko imaš slab dan, polno izzivov ter stresa, ti ni do tega, da se smeješ. Vem, tudi sam sem takšen, ampak pozitivno delovanje bo pripeljalo do boljše samopodobe. Boljša samopodoba pa bo vodila do cilja / uspeha.

Na drugi strani uporaba dobrih / pozitivnih besed bo omogočila, da se bo stres zmanjšal. Nima sicer fizičnega učinka na zmanjševanje stresa, ima pa psihološkega. Pozitivna komunikacija namreč uporablja pozitivne besede (npr. cenim se, vesel sem, spoštujem te, spoštujem tvoje ravnanje, vendar mislim da… itd.) in le te bodo sicer pretresle telo, predvsem pa se bodo zapisale kot resnica v našo podzavest. Prav zato je pomembno, da na tej točki ne uporabljaš negativnih besed in prispodob, ki so vezane tako nate kot na druge. 3x se bo beseda ponovila in se bo zapisala v tvojo podzavest. To je spet kontrola misli (komunikacija je najprej misel). Podzavest boš sicer lahko spreminjal, vendar je to daljši proces. Vse se da, ampak deluj preventivno in življenje bo veliko lažje.

»Komunikacija je sicer govorna beseda, vendar pozitivno vpliva na sprejemanje sebe.«

Odziv je tudi v mimiki telesa ter konkretno v dejanju. Mimika telesa nikoli ne laže saj izhaja iz naše energijske osnove. To pomeni, da kot se boš počutil, tako se bo telo odzvalo. Občutki in mimika so povezani, saj delujejo vzajemno. Zato marsikateri trgovec, ki obvlada mimiko, lahko razbere naše želje in pomisleke. Razmisli kakšno mimiko imaš! Na drugi strani se zavestno, da naučiti odziv mimike v želeno smer, ampak ne v popolnost. To je podzavestna reakcija in podzavest ne moreš kontrolirati v kolikor nimaš za to oblikovanega sistema in tudi na tem ne delaš. Praktično se bo nadzor mimike pokazal v tako imenovani spontanosti. V kolikor bodo misli iste ali bodo celo podkrepile odziv / mimiko je to super, v kolikor pa sta dve različni zadevi (običajno) pomeni, da smo nekaj naredili narobe. Kaj si naredil narobe? Ja to, da nisi nadzoroval najprej misli in kot drugo sebe nisi spravil iz stresa. To je to. Enostavno, vendar težavno obenem, saj terja čas in VAJO. Tudi sam nisem še mojster tega, ampak vadim, vadim odzive, vadim lastno mimiko.

Na drugi strani so konkretna dejanja. To se nanaša na tvoje konkretne odzive (npr. klic, krik, e-mail itd.), skratka na konkretno stvar. Tudi konkretna dejanja so zelo pomembna na področju sprejemanja in pogleda nase. V kolikor so konkretna dejanja v skladu z nami bodo občutki in misli prave. To pomeni, da bo tudi mimika podkrepila naše delovanje. Na energijskem nivoju to pomeni, da boš moral delovati v smeri pozitive, ker se bo fizika (telo) odzvala na tvojo raven energije. To praktično pomeni, da bodo morala biti konkretna dejanja naravnana v prid vsem, tvoja beseda mora biti podkrepljena ne samo z argumenti, ampak boš moral tudi uporabljati pozitivno komunikacijo. Sledijo občutki, ki so praktično prva in zadnja stvar v procesu konkretizacije. Kakšni morajo biti? Ja seveda pozitivni, močni in verodostojni. Zelo na kratko, ampak tako je.

»Odziv je tudi v mimiki telesa ter konkretno v dejanju. Mimika telesa nikoli ne laže saj izhaja iz naše energijske osnove.«

Vadi sprejemanje sebe, sem ti definiral, ko sem ti rekel vadi. To ni tako enostavno, kot je reči, ker je sprejemanje sebe pogojeno tudi z zunanjimi vplivi. Oziroma večina ljudi daje zunanjim vplivom/pogledom neizmerno veljavo. To je v praksi kar pogosta teza »znanec meni o meni to to in to…« Je to učinkovito? Za vpliv na lastno samozavest je to zelo učinkovito, ampak za vpliv daješ dovoljenje ti, ker se ne ceniš dovolj. To z drugimi besedami pomeni, se ne sprejemaš dovolj. Kaj lahko narediš? Sam uporabljam precej preprosto tehniko iz komunikacije in tudi nasvet none (babice). Imamo dve ušesi in ena usta, to pomeni, da preden kaj izgovorim (tudi o sebi) premislim 2x in se opiram na občutke. V kolikor občutki podkrepijo misel izustim, vsega povprek pa ne izgovorim. Izrečena beseda ima vibracijo, ima moč, zato je toliko pomembno, da vsega ne izrečemo. Pazi na besede J. Občutki so tisti, ki ti bodo vedno povedali ali je nekaj v skladu s teboj ali ne. Vem težko jih prepoznaš, sploh če si v stresu. V takšnih trenutkih si sam pomagam s športom. Znebiti se moram stresa in nadalje se občutki kar magično prikažejo. Definitivno pa to ni dovolj, da sprejmeš sebe. To je samo kaplja v morje. Raziskati moraš svoja lastna prepričanja in tam tiči zajec in izziv. Prepričanja pa boš spremenil zelo počasi in predvsem z vajo. Ena izmed učinkovitih vaj je z izbiro besed, tako ko govoriš kot kar zapišeš o sebi. To je samo začetek… ampak bolje nekaj narediti kot nič. Se strinjaš? J.

Ko boš spremenil prepričanja, se boš fokusiral na občutke in bo lastna komunikacija čista (vsaj izboljšana) lahko pričakuješ, da se boš sprejel. Vizualizacija ti bo tukaj pomagala, ampak bolj proti koncu preobrazbe.

»Ko boš spremenil prepričanja, se boš fokusiral na občutke in bo lastna komunikacija čista (vsaj izboljšana) lahko pričakuješ, da se boš sprejel.«

Na koncu pa ti navedem še preprosto vajo, ki bo pozitivno vplivala na tvoje konkretno delovanje ter na psihološki vidik. Druži se z uspešnejšimi kot si sam! To bo pozitivno vplivalo na praktično celega tebe, ti bo dalo novih izzivov na eni strani oz. te bo prisililo, da boš dal 101% iz sebe in boš vedno boljši. To bo sicer izgledalo kot tekmovanje. Na energijskem nivoju te bo tudi prisililo k delovanju, vendar tukaj v smeri pozitive, pozitivnih izplenov in ne toliko iz tekmovanja. To pomeni, da te bo sililo k pridobitvi kompetenc in izkušenj za lažje in boljše življenje.

»Druži se z uspešnejšimi kot si sam!«

Zakaj pogled vase in nase? Zato ker je odvisno, kako pogledaš in kaj ceniš. Sicer temo cenjenja bom še načel, ampak vseeno ti navedem, da je pogled nase in vase praktično ista stvar, ker mora delovati podporno. To pomeni, da te mora podpirati v smeri doseganj in preseganja zastavljenih ciljev, te mora podpirati na področju konkretnih odzivov ter komunikacije. Skratka pogled nase lahko ločuješ samo takrat ko se analiziraš. Ko gledaš iz pozicije zunanjega opazovalca, to sicer lahko počne tudi terapevt, ampak pomembno je kaj ti meniš o sebi. Poglej se, to boš najlažje naredil če vprašaš osebo, ki ji zaupaš kakšen si, kako se vedeš ter kakšna je mimika. V kolikor uporabljaš razum ti svetujem, da vključiš v ta proces veliko oseb in tako boš dobil pravo sliko (nekje v sredini je pravi pogled). Drugi pristop je da greš do terapevtov, coachov (kot sem jaz) oz. se učiš na napakah. Zadnje bo bolelo in bo neučinkovito ker boš razmišljal, kako neko stvar pri sebi spremeniti in ne boš šel v akcijo, coachi (jaz) dodobra poznamo metode, zato bo proces hitrejši, terapevti (psihologi) pa bodo razlagali samo iz vidika znanega, to pomeni, da ne bodo vpletali energij. Sam se odloči, kaj ti je bolje, J

Drugi pogled je pogled vase, ki ga izvajaš v avtorefleksiji. Spet se analiziraš, vendar tokrat upoštevaš občutke, misli in želje. Občutki so sicer najbolj pomembna stvar tukaj, ker izhajajo iz tvoje energijske sfere, iz tvoje prave oblike. Brez skrbi ne bom preveč govoril o astralnih zadevah, omenil sem ti, da boš seznanjen s tem. Občutki so v tvojem centru, trebuhu. Telo se vedno odziva nanje, vedno. Ko si v stresu to enostavno čutiš, ker si zelo napet, napet kot struna. Tvoja energija bo naježena in bo vse prej kot svetle barve. Pomen tega je, da boš s težavo sprejemal izide iz druge strani, sprejemal ugotovitve o sebi, se cenil, gledal nase pozitivno, komunikacija bo neusklajena in negativna itd. Skratka boš deloval negativno. Rezultati bodo temu primerni, to pomeni vse prej kot ugodni zate. Vseeno je pomembno, da ravno ko ti ni do tega se oceniš sam, da oceniš kje si, kakšne misli in želje imaš. S tem boš vplival na osebni razvoj. Nadalje lahko ukrepaš, ker v kolikor ne boš zadovoljen z ugotovitvami lahko vedno poiščeš rešitev. Se pravi boš vlagal vase in se boš spreminjal. To pomeni boš naredil preboj J.

»Pogled vase in nase mora delovati složno, mora delovati podporno.«

Upam, da sem te prepričal z dejstvi zakaj je potrebno imeti dober pogled nase. Tudi kot zunanji opazovalec je potrebno videti sebe na eni strani kot zmagovalca, na drugi strani pa enako kot če pogledaš navznoter, se pravi vase. Oba vidika morata biti usklajena. Pogled vase pa naj bo usklajen tudi z vidika komunikacije, občutkov, misli in dejanj. Konec koncev si le ti in moraš biti zadovoljen sam s sabo.

  • Si zadovoljen?
  • Si zadovoljen z lastnimi ravnanji / odzivi?

V kolikor nisi, potem VADI in sprememba bo prišla. Sicer ne čez noč, vendar bo prišla.

Verjamem vate, verjamem, da si zmožen narediti preboj. Samo potrudi se in VADI!

Avtor
Tomaž Tinta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.