[#21 VLOG] Wellness v dvoje v Hotelu Ribno in Lectarski muzej

Vikend sredi deževnega novembra sva se odločila izkoristit za romantičen oddih in sprostitev na Gorenjskem. Dan sva načrtovala za razvajanje telesa, duha in najinih brbončic. 😊

Lastnosti
Kraji Bled, Ribno, Radovljica
Način prevoza Avtovlak in avtomobil
Zanimiva doživetja Wellness v Hotelu Ribno, Ogled Lectarskega muzeja
Avtovlak iz Mosta na Soči do Podbrda Avto, voznik in sopotnik: 13,28 €
Vstopnina v wellness 65 €  

Da bo najin izlet bolj dinamičen, sva se odločila it v eno smer z avtovlakom. Na avtovlak sva šla na Mostu na Soči. Prvotni načrt je vključeval vožnjo z avtovlakom vse do Bohinjske Bistrice, vendar je bil predor med Podbrdom in Bohinjsko Bistrico zaprt, zaradi obilnega deževja in sva se morala od Podbrda naprej peljati po ovinkasti cesti vse do Bohinjske Bistrice in nato Bleda.

Zaradi zgodnje ure sva si vzela še nekaj časa in se ustavila na Bledu. Sprehodila sva se ob jezeru in naredila nekaj posnetkov in slik. Bled je res fantastičen v vseh letnih časih, jesen pa mu da poseben čar z vso pisano paleto barv listov dreves in narave.

Vas Ribno, kjer je bil najin glavni cilj se nahaja približno 3 kilometre stran od Bleda. Na koncu vasi, ob robu smrekovega gozda in sredi neokrnjene narave  leži Hotel Ribno. Hotel je primeren za vse, ki si želijo miru in sprostitve sredi narave. Že takoj ob prihodu goste pozdravi tudi tabla, kjer je zapisano, da je to prvi hotel v Sloveniji, ki je prejel certifikat Zero Waste, kar pomeni, da skrbijo za ločevanje odpadkov ter stremijo k čim manjši porabi vode in energije. Moram reči, da je to zelo pohvalno in je lahko marsikomu za zgled.

V sami okolici hotela ter okoliških krajih je veliko možnosti za pohodništvo, kolesarjenje, plavanje, veslanje rafting in razna adrenalinska doživetja, tako da v kolikor se boste odločili za oddih v hotelu vam vsekakor ne bo dolgčas.

Hotel Ribno ponuja poleg nastanitve v njihovem hotelu tudi glamping. Tistim, ki izraz glamping ni poznan – to je kampiranje v naravi na najvišjem nivoju. Ob hotelu Ribno se nahaja 8 lesenih hišk, ki so poimenovane po slovenskih rožah in so primerne za bivanje skozi celo leto. Ko sem videla te hiške so me res prevzele in sem takoj rekla da to je to, tu bi pa rada prišla za več dni, da izkusim to doživetje. Kar je super pri vsem tem je, da je okoli neokrnjena narava in si res lahko odpočiješ in nabereš novih moči za nove podvige. 😊

V samem hotelu pa je na voljo restavracija, dvorane, ki so namenjene za srečanja, seminarje in team buildinge. Da pa vsega še ne bi bilo konec se lahko prepustite razvajanju v wellness-u, kjer je na voljo jacuzzi, finska in infrardeča savna ter prostor za počitek. Midva sva se vsekakor prepustila razvajanju v wellnessu. Priznati moram, da je bilo odlično in prav paleta doživetij. Ob jacuzziju svečke in rožice, če k temu prištejemo še čokoladni fondi s sadjem in penino pa je razvajanje na vrhuncu. Dve uri takšne sprostitve je vsekakor dobrodošlo, lahko pa rečem, da bi brez težav podaljšala še za kakšno uro več, saj vedno kar je lepo, hitro mine. No ampak z zaključkom razvajanja v wellnessu se lepe stvari še niso zaključile. V samem baru v hotelu sva bila deležna še kave ali čaja po izbiri in sladice. Mmm najine brbončice so kar pele od vseh dobrot. 😊

Celotna podoba hotela in okolice ter sama sprostitev v wellnessu naju je povsem prevzela, do te mere, da sva se odločila, da v Hotel Ribno ali Glamping Ribno vsekakor še prideva, mogoče za kakšen podaljšan vikend. 😊

Naslednja destinacija je bila Radovljica ter Hiša Lectar. Že sam stari del mesta Radovljice naju je zelo pozitivno presenetil, saj je sam trg prenovljen in zelo lepo urejen. Na tem trgu se nahaja tudi Hiša Lectar, kjer je prisotna stara priznana slovenska tradicionalna obrt in sicer Lectarstvo. Najbrž ni nikogar, ki še ne bi slišal za Lectovo srce in ravno v tej več kot 500 let stari hiši izdelujejo Lectova srca.

V Lectarskem muzeju potekajo delavnice, kjer si lahko v živo ogledate postopek izdelave lectovega srca. Delavnice pa niso namenjene samo prikazu izdelave, ampak tudi zaradi prodaje. Veliko izdelkov namreč prodajo. Sam postopek izdelave je dolgotrajen in sicer traja do dva tedna. Pecivo se izdeluje iz medenega testa ter se oblikuje s pomočjo modelov, v preteklosti pa so jih izdelovali tudi prostoročno. Lectovo srce ima tudi simbolni pomen in sicer srce kot tako in rdeče barve simbolizira ljubezen, rumena pentlja simbolizira neskončnost, zelena z rožicami pa rast in razvoj, ogledalce na srčku pa je bilo namenjeno temu, da se je dekle lahko občudovalo v njem. V preteklosti je bilo Lectovo srce dragoceno ljubezensko darilo, danes pa služi kot turistični spominek, poslovno darilo ali kot promocija.

Lectova srca izdelujejo vse od leta 1766, ker pa so povpraševanja v sedanjem času različna so se prilagodili in izdelujejo tudi različne druge oblike od simbolov za novoletne okraske do raznih drugih oblik. Izdelke krasijo z različnimi napisi, vse od inicialk, imen, verzov kot tudi napisov v različnih svetovnih jezikih, najbolj zanimivi so napisi v eksotičnih jezikih, kot so na primer japonščina, kitajščina, laponščina, itd. Za izdelavo lastnega Lectovega srčka s posvetilom pa je potrebna predhodna najava. Izdelke lahko izdelajo tudi za rojstne dneve, poroke in druge priložnosti.

Hiša Lectar nudi možnost nastanitve v njihovem penzionu, kjer je na voljo 9 dvoposteljnih sob. Vsaka je poimenovana po obrtniku, ki je deloval v okolici in predstavlja starodaven poklic kot na primer Urar, Čevljar, Fotograf, itd.

Seveda pa ne moremo spustiti kulinarike. V tej več kot 500 let stari hiši je tudi gostilna, ki deluje od 19. stoletja. V ponudbi imajo domače tradicionalne jedi in hrana, ki sem jo jedla je bila zelo okusna, pristna ter domača. Kar pa še dodatno podkrepi to slovensko tradicijo in domačnost je osebje v tradicionalnih narodnih nošah, v ozadju pa se vrti slovenska narodna glasba. Naju je da pristnost in domačnost prepričala, tako da zagotovo priporočam obisk gostilne in seveda tudi muzeja.

Do sedaj sva se bolj malo potepala na Gorenjskem, vendar z vsakim takšnim obiskom odkrivava nove lepote in kraje. Radovljica in okolica ima vsekakor še veliko stvari, zaradi katerih se je vredno vrniti in vsekakor bova v bližnji prihodnosti ponovno naredila plan za izlet v te konce Slovenije. 😊

Avtor
Mojca Tinta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.