[#22 VLOG] Rilkejeva pešpot, grad Devin ter Andrejev sejem (Sv. Andrej)

Po dolgem deževnem mesecu novembru je končno prišel vikend, ki je bil nekoliko lepši. Seveda sva ta lepši in nekoliko manj deževen vikend izkoristila in se odpravila do bližnjega Sesljana na Italijanski strani, ki je od Nove Gorice oddaljen približno 30 km.

Lastnosti
KrajiSesljan, Devin, Stara Gorica
Zanimiva doživetjaSprehod po Rilkejevi pešpoti
Ogled Devinskega gradu
Vstopnina v Devinski grad8 €/osebo

Da pa se ne bi ustavila samo v Sesljanu in občudovala morje, sva dala najinemu izletu nekoliko bolj aktiven pridih. Odpravila sva se po Rilkejevi poti do Devina. Pot se začne takoj ob kampu Village Mare Pineta ob poti, ki zavije proti plaži v Sesljanu. Midva sva rabila nekaj trenutkov, da sva odkrila pot, saj je bila prikrita oz. zastrta s parkiranimi tovornjaki. Zagledala sva spomenik, ki stoji na začetku poti in takoj sva vedela, da sva na pravem kraju. Odpravila sva se po 2 km dolgi poti proti Devinskemu gradu. Sama pešpot je speljana po vrhu klifov in je ponekod prijetna in lepa, ponekod pa so predeli nekoliko bolj kamniti. Po tej poti se lahko brez težav odpravite v telovadnih copatih. Super je tako za posameznike kot tudi družine z majhnimi otroci.

Kako je pešpot dobila ime? Devinski grad je gostil številne goste, posebej pa si zasluži pozornost češki pesnik Rainer Maria Rilke, ki je bil na Devinskem gradu kratek čas v letu 1910. V obdobju bivanja na gradu je napisal prve elegije, ki jih je kasneje poimenoval Devinske elegije in jih posvetil mladi grofici Mariji. Pešpot je tako dobila ime po tem češkem pesniku in je tudi nadaljevanje znane Napoleonove poti pri Opčinah. Sprehod po tej poti nudi vsekakor dih jemajoče razglede in odprto širno morje. Oči se lahko prav spočijejo na tej poti. 😊

Vhod v Devinski grad je praktično sredi mesta in na prvi res hiter pogled ni ravno vpadajoč vhod. Ko pa pobliže in bolj pozorno pogledaš pa vidiš da gre za vhod v grad, saj že sam vstop je zaznamovan z grajskim obzidjem in večjimi grajskimi vrati. Ko stopiš skozi ta vrata pa se na drugi strani odpre veličasten pogled na grad. Preden res vstopiš proti gradu te seveda čaka še info točka, manjša trgovinica in blagajna za vstopnino. Za vstop v sam grad sva dala 8 €/osebo, za otroke, študente in upokojence pa je nekoliko nižja vstopnina. Po prehodu mimo blagajne pa se ti odpre čudovit pogled na mogočni grad.

Devinski grad je zgrajen na pečini nad morjem. Posebnost gradu je, da sta tu kar dva gradova. Stari grad, za katerega pričajo dokumenti, da je bil zgrajen leta 1139 je sicer sedaj v ruševinah, kar priča na spopade s Turki in Benečani. Poleg starega gadu pa se razprostira novi grad, o katerem prvi dokumenti izhajajo iz leta 1363. V času druge svetovne vojne je bil sicer ta grad porušen, vendar so ga kasneje obnovili.

Sredi dvorišča gradu se v nebo razprostira stolp. Le-ta je veliko časa služil kot ječa, o tem pa pričajo na določenih predelih ostanki zaporniške ograje. Seveda je možen tudi vzpon na sam vrh stolpa od koder ste lahko priča čudovitim razgledom skoraj na vse strani neba.

Zgodovina gradu je vezana na družino knezov Torre e Tasso (Turn und Taxis), ki pa niso bili znani samo kot književniki, ustanovitelji šol, samostanov ali drugih inštitucij, ampak so bili odlični tudi kot vojskovodje v spopadih s Turki. Zanimivost gradu je ta, da na njem še vedno prebivajo potomci družine Torre e Tasso, kateri pa so se odločili, da odprejo vrata gradu obiskovalcem za oglede, poleg tega pa se tu tudi odvijajo tudi razna srečanja, dogodki, koncerti.

Park, ki obdaja grad me je povsem prevzel, saj je poln rož in zelenja, poleg tega pa ponuja čudovite razglede, ki segajo vse do tržaškega gradu.

Grad ima pa še eno zanimivost in sicer bunker, ki je bil v času druge svetovne vojne vklesan v pečino nad morjem kar 18 metrov globoko. V bunkerju je sedaj urejen mini muzej v katerem so razstavljeni eksponati. To je vsekakor zanimivost in posebnost samega gradu.

Urnik gradu je dokaj zanimiv, saj je odprt po določenih obdobjih in glede na sezono in sicer:

  • od 2.1. do 15.3. za vikende in praznike med 9:30 in 16:00,
  • od 16.3. do 31.3. vsak dan, razen torka, med 9:30 in 16:00,
  • od aprila do septembra vsak dan, razen torka, med 9:30 in 17:30,
  • od 1.10. do 14.10. vsak dan razen torka med 9:30 in 17:00,
  • od 15.10. do 31.10. vsak dan razen torka med 9:30 in 16:00,
  • od 1.11. do 3.11. vsak dan razen torka med 9:30 in 16:00,
  • od 4.11. do 31.12. za vikende in praznike med 9:30 in 16:00

Grad je zaprt na 25.12. in 1.1., razen za morebitne skupine po predhodnem dogovoru. No zaradi posebnosti v odprtju sem zgoraj napisala, da je urnik gradu zanimiv. 😊 Tako da preden se odpravite na izlet do Devinskega gradu je najbolje, da se prej pozanimate glede urnika na njihovi spletni strani.

Čakala naju je še pot nazaj in seveda sva jo ubrala ravno tako po Rilkejevi pešpoti. Vreme se je nekoliko že kisalo, vendar nama je še dopuščalo, da sva se po poti proti domu ustavila še v Stari Gorici (Gorizia-Italija) na Andrejevem sejmu. Andrejev sejem je posvečen zavetniku Stare Gorice Sv. Andreju. Sejem se odvija vsako leto pred prvim decembrskim ponedeljkom in pred sv. Miklavžem. Med domačini je sejem poznan kot Karočke oz. Ringlšpil. Na sejmu najdemo zabaviščni park, se pravi od »avtoškontro«, hiše strahov, lovljenje račk za razne nagrade ter razne dobrote od pečenega kostanja, raznoraznih sladkih dobrot, med drugim tudi Frittelle (ocvrta palačinka s sladkorjem) pa še kaj bi se našlo. V času sejma so ulice središča mesta Gorice zaprte in mesto živi samo za ta sejem. 😊

Ja veseli december je tu in čas radosti in veselja. Zato bova vsekakor poskrbela še za kakšna lepa doživetja v tem prednovoletnem času. 😊

Avtor
Mojca Tinta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.