Do uspeha v karieri in odnosih brez obsojanja

Kaj je osebna izkušnja? Definicijo verjetno poznaš, vseeno pa ti navedem, da je to splet dogodkov, ki privedejo do pozitivnih ali negativnih občutkov. Po domače to so občutki ob določenem dejanju. 😊 Zelo enostavno povedano, ampak tako je. Kaj je skupnega osebni rasti, odnosom in karieri? Veliko, praktično lastna zmaga prihaja iz nas, iz mene in tebe, torej sva osebno odgovorna za lastne zmage. Torej poznaš odgovore:

 • Sprejemaš odgovornost?
 • Imaš fokus v življenju?
 • Kakšne izkušnje imaš? Bolj slabe ali dobre?

Torej kakšen je odgovor, sprejemaš odgovornost? To je ključnega pomena za uspeh, mislim na lastni uspeh. Noben ga ne bo dosegel, če ga ne boš sam. Že v BLOGu »Korak do kariernega in osebnega uspeha« sem ti zapisal, da prevzemi odgovornost za svoje življenje. In tudi sem ti dodobra predstavil zakaj. Praktično sem ti to vsebino sicer na posreden način posredoval v vseh BLOGih, torej je nekaj na tem. Ne verjameš? Pomisli kdaj si na zadnje uspel, če je nekdo drugi prevzel krmilo tvojega življenja? Verjamem, da nikoli, nikoli se ne zgodi, da smo 100% zadovoljni za uspeh, v kolikor ga nekdo drugi naredi za nas. Kje je osebno zadovoljstvo? To je ključna motivacija, da gremo naprej, da storimo nekaj, kar prej sploh nismo pomislili, da gremo naprej. Običajno lahko naredimo 101% do uspeha v kolikor smo motivirani oz. izzvani s strani življenja. To je zapisano v naravi, da moramo videti celotno sliko in imeti prste vmes, da smo zadovoljni. To je že poznano, nisem povedal nič novega, a vseeno prevzemaš krmilo življenja v svoje roke in gledaš na svet iz vidika, da je vse odvisno samo in zgolj od tebe? Iskreno si odgovori in boš videl ali sva na isti valovni dolžini.

»Do uspeha lahko naredimo 101% v kolikor smo izzvani s strani življenja, ampak moramo biti motivirani za to«

Torej si zadovoljen z lastnim življenjem? To je vprašanje, ki je na mestu in se sklada z definicijo življenja, motivacijo in osebno izkušnjo. Drugače ti bom zapisal vprašanje, si zadovoljen z izpleni v življenju in te motivirajo? V kolikor je odgovor pritrdilen, potem si na pravi poti. Verjetno si tudi na poti poslanstva in z veliko hitrostjo hitiš k uresničitvi vizije. Ja prava pot je sicer posledica odločitev v zavednem svetu, bolj natančno pa je posledica upoštevanja občutkov. Spet sem na občutkih vem, a je v naravi tako. Energija vesolja (po domače vesolje) opazuje naše občutke, opazuje naša dejanja in opazuje naša ravnanja tako pri uspehu kot pri neuspehu. Ja drži, tudi reakcije ob neuspehu so pomembne in vplivajo na končni izplen življenja. Osebna izkušnja zaradi tega je lahko negativna v kolikor so negativni občutki prisotni vsakič ko se nam nekaj slabega zgodi.

Vem, težko je biti pozitiven, ko smo v nelagodnem položaju, je tako?  Tudi sam sem pogosto. Pravkar ko pišem ta BLOG prehajam iz ene take situacije. Situacije, ki me je praktično ohromila, saj sem bil vsaj 1 mesec praktično paraliziran brez konkretnih dejanj le z mislimi in bolečino. V tem času sem dodobra občutil vsako misel. Torej podzavest in zavest znata delovati skupaj kadar je to potrebno. 😊 Seveda je to pozicija boja ali bega, pozicija ko telo dela vse, da se reši. Energijsko gledano pa je to pozicija izkušnje. To je še ena izkušnja v vrsti, ki bo prinesla preboj na področju s katerim se spopadamo. S kakšnim področjem se spopadaš ti sedaj?

»Energija vesolja (po domače vesolje) opazuje naše občutke, opazuje naša dejanja in opazuje naša ravnanja tako pri uspehu kot pri neuspehu«

Pomembno je, da ozavestiš kakšno področje je v redu s pomočjo razuma. V življenju poznamo več področji, ki so tesno povezane z našo percepcijo, le te obsegajo:

 • Kariero
 • Finance
 • Zdravje
 • Odnose
 • Osebno rast

Vsaj naš razum tako dojema, je tako. 😊 No potem smo na isti valovni dolžini. Zaradi frenetičnega življenja je kariera na prvem mestu, finance so neposredno povezane s kariero, torej takoj zadaj. Vse ostalo pa je svetlobna leta zadaj. Vsaj običajno delujemo tako. Si ti tudi takšna oseba? Ne glede na tvojo percepcijo kakšna oseba si, počneš stvari spontano, v avtopilot sistemu. Torej ne moreš zanikati trditve, da sta kariera in finance na prvih mestih tvojega življenja. Okolje nas sili v takšno delovanje obenem pa smo ovce, ki gremo za čredo.

Kdor uspe iti iz cone udobja pa definitivno postavi na prvo mesto osebno rast, zdravje in odnose. To je smisel življenja, zdrav duh v zdravem telesu, dobri odnosi in neprestana rast so ključnega pomena za osebni preboj. Posledično nas bo takšno ravnanje pripeljalo do uspeha na kariernem in finančnem področju. Kako to vem? Pomisli, kdaj sta se finančno in karierno področje uredila, ko si bil pri moči (fizično zdrav), si deloval izven cone udobja, to pomeni se izobraževal (osebna rast) ter si se dobro razumel s sogovorniki (sodelavci, družino, partnerjem itd.)? Takrat, ko se je vse uredilo si ti požel uspeh. Je tako? No potem veš kako moraš delovati, izhajati moraš iz tvoje osebne moči. Osebna moč praktično vpliva na vsa področja. In ko govorim o osebni moči mislim na zdravje. Torej bi morali delovati na področju zdravja najprej, da pridobimo osebno moč, nadalje pa na odnosih.

»Kdor deluje izven cone udobja postavi na prvo mesto osebno rast, zdravje in odnose. Kariera in finance so posledica dobrega delovanja oz. pozicije osebne moči.«

Ko govorim o odnosih, mislim naprej na odnos do sebe. Kot sem ti povedal v BLOGu »Korak do kariernega in osebnega uspeha« je najbolj pomembno, da se najprej ljubiš in ceniš sam. To pomeni, da sebe postaviš na prvo mesto v življenju, le tako boš lahko pomagal vsem ostalim (partnerju/ki, otrokom, sodelavcem, prijateljem itd.). Pomeni tudi, da ceniš dejanja, sprejmeš omejitve in pomanjkljivosti, se sprejmeš praktično takšnega kot si. Zapomni si, svet te gleda (vesolje te gleda) in v kolikor ne sprejmeš sebe zavračaš vse kar ti vesolje lahko da, torej zavračaš tudi dobro. Se zavedaš tega dejstva?

V kolikor se zavedaš dejstva boš naredil vse, da se sprejmeš oz. se že sedaj ljubiš. Sam četudi sem suh, majhen (za fanta) in ne preveč atletske postave, nimam nič manj slabega mnenja o sebi. Prav tako ker izhajam iz sebe gledam na lastne izkušnje iz vidika izkušenj in jih ne obsojam. Logično sam sem tudi človek in ne vedno gledam tako. Nisem popolna oseba, se pa trudim postati čim boljši. Mi uspeva? Seveda, ker delam, ker si želim to postati in ker se imam rad, ker se ljubim takšen kot sem. Marsikomu nisem všeč, ampak važno je, da sem sebi všeč. Vsako ravnanje in dejanje pa se lahko v prihodnosti spremeni v kolikor bom to želel. Sem živ in zato tudi rastem. Se ne obsojam!

»Ljubi se, ceni se in ti bo dan uspeh! Odnos do sebe je pomemben na področju uspeha.«

Pa ti, se obsojaš? Gledaš na življenje z viška oz. daješ pozornost na dogodke drugih? Zakaj te to sprašujem, se verjetno sprašuješ. Zato ker je to povezano s tvojo percepcijo sreče in izkušenj. Osebna izkušnja pa četudi je negativna ti je bila usojena. Ne verjameš? Tudi prav, ne bom te prepričeval, ampak poglej na tvoje življenje iz ptičje perspektive. Kdaj si največ rastel, ko so se ti dogajale dobre svari ali ko si doživel kaj slabega? Verjetno, ko si doživel kaj slabega, vsaj pri meni je tako. Rastemo tudi, ko se nam dogajajo pozitivne stvari, vendar počasneje. Te zanima zakaj. Zato, ker deluje vesolje po principu ogledal. Res je, odseva takšno energijo kot jo kažemo/oddajamo ampak obenem, ko se nam zgodi nekaj katastrofalnega in ogroža naš obstoj vesolje poskrbi, da nam ta izkušnja odpre druga vrata. Vrata na poti k uspehu. Kaj pa od nas zahteva, da to vidimo? Predvsem to, da obrnemo pogled na situacijo. Vem težko je, sploh takrat ko smo v afektu, ampak definitivno se skriva nekaj zadaj. Imej pogum in vztrajnost in vsakič, ko doživiš kaj slabega poglej kaj se skriva zadaj. Definitivno je pred tabo nova priložnost. Upam si trditi, da je ta boljša kot obstoječa. Seveda moraš najprej bolečino predelati ampak, ko to storiš boš našel travnik rožic. Moj moto je: Upaj si in ti bo dano! Tega se drži tudi ti in na vsako izkušnjo poglej vedno iz drugega zornega kota. To ti bo odprlo nove poglede in predvsem te bo pripeljalo k uspehu.

Obsojanje drugih oz. fokusiranje na druge iz energijskega kota ti ne bo prineslo nič drugega kot to, da boš svoj čas in energijo trošil za nekaj kar ti ne prinaša dobrobiti. Po domače opravljal boš druge brez cilja in fokusa. Vsak lahko poskrbi samo zase, drugemu ne boš nikoli uspel spreminjati mnenja, sploh pa če je to nekdo na poziciji (direktor, šef itd.) ali pa celo nekdo, ki te sploh ne sliši (televizija, radio itd.).

»Osebna izkušnja, pa četudi je negativna, ti je bila usojena.«

Do uspeha in boljše osebne izkušnje pa je pomemben tudi pogled na ostale oz. z drugimi besedami odnos do ostalih. Kaj bo to konkretno prineslo? Predvsem pogled na ostale, ki je objektiven in fokusiran. V mislih imam boljšo komunikacijo in predvsem boljše medsebojne izkušnje (razumevanje, nasmehe itd.). Kako do tega prideš? Preprosto kot prvo ne obsojaj dogodkov in ljudi temveč, če že moraš to početi obsojaj dejanje/ravnanje. Že na takšen način spremeniš pogled in vplivaš na dobro komunikacijo. Nadalje uporabi tehniko asertivne komunikacije za sporočanje informacij, ki vključuje že sama po sebi tehniko neobsojanja oz. spoštovanja drugih. Uporabi tehniko nasmeha, sproščaj se (dihaj) ter naredi vse iz srca in ljubezni (bodi pristen). To pomeni, da ne izkoriščaš druge, ampak narediš po svojih zmožnostih in v prid vsem. Zaradi stresnih dogodkov uporabi tehniko dihanja, ki jo opevajo vrabčki (globoko dihaj s trebuhom).

Koraki za izboljšanje medsebojnih odnosov:

 • Ne obsojaj
 • Uporabi asertivno komunikacijo
 • Nasmehni se
 • Dihaj (sproščaj se) – globoko dihaj (umiri se)
 • Naredi vse iz srca in ljubezni (bodi pristen)

Ali boš dosegel boljše odnose? Seveda, v kolikor boš bolje komuniciral, boš vedno umiril sogovornika, to praktično pomeni, da je asertivna komunikacija ključ do uspeha. Nadalje, pa četudi boš doživel slabo izkušnjo, se nasmehni (to te bo vrglo iz stresne situacije, ker bo telo preplavil hormon sreče) ter globoko dihaj. Preden karkoli izustiš uporabi tehniko 10 sekund. To praktično pomeni, da 10 sekund preden karkoli rečeš si tiho in šele nato izustiš karkoli, če moraš (razum bo premlel, strasti se bodo polegle in komunikacija bo drugačna). Predlagam ti, da pri tem uporabiš tehniko iz asertivne komunikacije:

Primer: »Vem, da ste trenutno zaposleni, vendar bi vas rad prosil/a…«

Prav zaradi tega načina verjamem, da boš dosegel zastavljeni cilj. V tem primeru je to boljši odnos s praktično komerkoli.

»Pri pogledu na ostale je ključnega pomena, da si objektiven, uporabljaš asertivno komunikacijo, se veliko smeješ ter globoko dihaš s predpono (trebuhom).«

Zadnji, a ne manj pomemben vidik, ki bi moral biti med prvimi v tvojem življenju, je zdravje. Marsikdo zanemarja slednji vidik/kategorijo zaradi obveznosti, kariere…skratka časa. 😊 Zdravje pa je naš motor. To pomeni isto kot za npr. avto, v kolikor vase vlagamo slab bencin / hrano in pijačo se pojavijo težave pri normalnem funkcioniranju. Ne bom mama, ki neprestano nerga okrog…spiš dovolj, piješ dovolj, ješ dovolj itd. ampak ti želim sporočiti, da je pomembno, da sebi daš kar potrebuješ. Priporočljivo je, da spimo 7-8h/dan, spijemo min. 2l vode/dan ter jemo vsaj 3x/dan ampak to so dejstva, ki jih že po televiziji vidimo praktično vsak dan. Torej mene pa bolj zanima to ali sebi daješ kar dnevno potrebuješ? To vključuje vse kar v danem trenutku potrebuješ, tudi seks je ena od opcij za sprostitev, ampak kaj več o tem drugič… Kaj boš dosegel s tem, da sebi daš hrano, pijačo, fizično udejstvovanje in sprostitev? Predvsem se boš bolje počutil. Iz vseh por bo kipela želja po zmagi in verjemi, bolj ko boš celostno napolnjen (zdravstveno fit) bolj boš magnet za uspeh. To z drugimi besedami pomeni, da boš lažje prišel do zastavljenega cilja. Obenem te noben ne bo prepričal v nasprotna dejstva, praktično boš nepremagljiv.  

Pogled iz prizme zdravja je malce drugačen, kot si ga vajen. Vse razen zdravja, ni na prvem mestu. Tudi ta pogled ni v redu, saj te bo prisilil k razmišljanju v smeri kaj ješ, kaj piješ, kako se fizično udejstvuješ (obiskuješ fitnes itd.) itd. Skratka te bo zaslepil in vliv negativno prispodobo na trenutno stanje sebe (kilce preveč, podočnjaki itd.). Obenem boš zanemaril odnose, kariero ter negativno vplival na finance. Torej kaj je prav? Prav je da postaviš zdravje na vidno mesto v svojem življenju, ampak obenem ne pozabiš na vse ostale vidike. Zelo pomembna sta vidika osebne rasti (lahko rečemo tudi kompetence) ter odnosov (najprej do sebe nato do drugih). To praktično pomeni, da se vsaj 3x/teden ukvarjaš s športom, delaš na pridobitvi kompetenc ter se srečuješ s kolegi (gradiš odnose). Sem kaj novega povedal? NE! Samo to udejanji in vztrajaj, nagrajen boš tako s fizično kondicijo kot tudi z želenim napredkom v karieri.

»Postavi zdravje, odnose (do sebe in drugih) ter področje osebne rasti na vidno mesto v življenju ter zaživi svoje sanje.«

Kakšno osebno izkušnjo lahko pričakuješ? Jasno, dobro, v kolikor boš deloval iz ljubezni. Najprej ljubezni do sebe, nato do drugih. Verjamem vate, verjamem, da si sposoben to dati svetu. Kar moraš narediti je da treniraš, enako kot jaz.

Avtor
Tomaž Tinta

One thought on “Do uspeha v karieri in odnosih brez obsojanja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.